Blog: Doorlopend gelijk
“Ik heb altijd gelijk.” Zo luidde de titel van het boek van W.F. Hermans, dat ik op mijn 21e verjaardag als cadeautje van mijn broer kreeg. De ‘stille hint’ ontging me niet: mijn broer vond mij, betweterig biologiestudent te Utrecht, eigenwijs. En waarschijnlijk had hij gelijk.
Inmiddels ben ik ruim 45 jaar verder, en weinig wijzer. Maar één ding heb ik wel geleerd: aan ‘gelijk hebben’ heb je weinig. Het streelt misschien je ego, maar verder biedt het je niks. ‘Gelijk krijgen’ – daar gaat het om in dit leven.
Met je rechten als consument is het precies zo. Je kunt in je recht staan, en dat is vaak het geval, want de consumentenrechten zijn in ons land en in Europa op papier goed geregeld. Maar waar het om gaat, is je recht krijgen. En dat is lastig; soms heel lastig, en in je eentje vaak bijna ondoenlijk. Probeer maar eens je recht te halen bij een tussenpersoon of verzekeraar die je in het verleden een ‘woekerpolis’ heeft verkocht, of bij een bank die je een te dure lening heeft aangesmeerd.
Dit laatste gebeurde met het ‘doorlopend krediet’, een leenvorm die, zoals het woord al zegt, altijd doorloopt, en waarvoor je al die tijd rente blijft betalen – in tegenstelling tot de ‘persoonlijke lening’, die na een van tevoren afgesproken looptijd (meestal een paar jaar) afloopt. Levenslang krediet betekent levenslang rente betalende klanten, een droom voor iedere kredietverstrekker.
‘Doorlopende krediet’ kent een variabele rente. Logisch, want de marktrente schommelt in de loop der tijd, en dus beweegt de rente op deze lening met die markt mee. Hij stijgt als de marktrente stijgt, en daalt als de marktrente daalt. En dat laatste is de praktijk, want de marktrente daalt al sinds 2008. Maar wat deed ABN AMRO? Zij hield de rente op haar doorlopend krediet hoog, ook toen de marktrente daalde. Klanten met haar ‘Flexibel Krediet’, en ook klanten die rood stonden op hun ABN AMRO betaalrekening, betaalden zo jarenlang te veel, tot vele (tien)duizenden euro’s.
Niet alleen ABN AMRO deed dit. Ook Santander, diverse banken die ressorteren onder Crédit Agricole Consumer Finance, de grootste kredietverstrekker in ons land, en mogelijk nog meer banken bezondigden zich aan deze praktijken. Klanten die dit ontdekten en zich beklaagden, werden met een kluitje in het riet gestuurd. Daarbij gehinderd door het feit dat de gang naar de rechter duur is, en een (soms zeer) lange adem vergt. Bovendien is de strijd ongelijk, tegen de duurbetaalde bankadvocaten, die ook nog eens bereid zijn jouw zaak tot aan de hoogste rechters uit te vechten.
Er is nog een andere weg, minder lang en duur, namelijk die naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Maar het Kifid wees jarenlang alle klachten van consumenten over deze te veel betaalde rente af – het instituut vond 10 tot 14% (het wettelijk maximum) rente op een doorlopend krediet “niet onredelijk”, terwijl de spaarrente inmiddels naar 0% daalde!
In 2017 keerde het tij: voor ’t eerst wees het Kifid een kredietrenteklacht toe. Sindsdien vragen en krijgen steeds meer klanten bij het Kifid compensatie voor hun te veel betaalde rente, mede dankzij de inspanningen van de Stichting Geldbelangen en het tv-programma Kassa! De banken van de Crédit Agricole groep hebben al een compensatieregeling afgesproken; de andere banken nog niet.
Deze “wurgkredieten” vormen het zoveelste financiële schandaal. Dat had misschien niet plaatsgevonden, als de banken hun wettelijke ‘zorgplicht’ voor de klant serieus hadden genomen, en zelf hun kredietrente jaarlijks hadden aangepast. Maar blijkbaar lukt ze dat niet, en is een politiek duwtje in de rug nodig.
Heb jij ook mogelijk te veel rente betaald? Meld je dan aan bij de ‘Kredietclaim’ van de Consumentenbond Claimservice, de slimste en makkelijkste manier om je geld terug te krijgen, waarbij we samen sterker staan dan alleen.
Ik geef je daarbij groot gelijk. Maar daar heb je niets aan…
Over de auteur
Te veel rente betaald voor je krediet?
Heb jij een doorlopend krediet of heb je in het verleden zo’n krediet gehad? Of maak je gebruik van de mogelijkheid om rood te staan? Dan betaal je mogelijk te veel rente en heb je recht op terugbetaling.
GRATIS AANMELDEN

Gerjan Huis in ‘t Veld
Hoofdredacteur bij ConsumentenClaim. Hij is tevens vicevoorzitter van de Beuc (de Brusselse koepel van 40 Europese consumentenorganisaties) en was meer dan 35 jaar werkzaam in diverse functies bij de Consumentenbond.
Gepubliceerd op 17 december 2020