Persbericht Burgerinitiatief

BURGERINITIATIEF MOET EINDE MAKEN AAN SCHIMMIGE KOSTEN

Amsterdam, 26 mei 2020 – ConsumentenClaim is samen met de Consumentenbond, de Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces een burgerinitiatief gestart om kapitaalverzekeringen transparanter te maken. Het doel is een wetswijziging zodat consumenten voortaan volledig worden geïnformeerd over alle kosten in euro’s die gedurende de looptijd door verzekeraars op deze producten worden ingehouden. Om de wetswijziging op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen zijn 40.000 handtekeningen nodig.

In Nederland zijn miljoenen kapitaalverzekeringen afgesloten. Deze verzekeringen zijn bedoeld om kapitaal op te bouwen voor een huis, (aanvullend) pensioen of om te sparen voor de toekomst. Bij veel van deze kapitaalverzekeringen worden kosten in rekening gebracht, zoals fondsbeheerkosten, waarvan de hoogte niet inzichtelijk wordt gemaakt. “Onaanvaardbaar en niet van deze tijd” zegt Stef Smit, directeur van ConsumentenClaim. “Bij financiële producten moet een consument precies kunnen zien wat er aan kosten wordt ingehouden. Alleen zo kun je een verantwoorde beslissing nemen of je een product koopt, behoudt of aanpast”.

Burgerinitiatief tekenen

De belangenorganisaties roepen consumenten op het ‘Burgerinitiatief: Transparante jaaroverzichten kapitaalverzekeringen’ te tekenen op https://www.tijdvoortransparantie.nl/.