Vraag je Airbnb servicekosten terug

Airbnb rekent kosten aan huurder en verhuurder en dat mag niet!

Meld je aan voor de collectieve actie en vorder je servicekosten terug!

Heb jij in de afgelopen drie jaar een woning gehuurd via Airbnb? Dan heb je onterecht servicekosten betaald. Wij vinden dat jij deze servicekosten terug moet krijgen. Wil jij dat ook? Doe dan mee met de Airbnb-claim. Je hoeft hiervoor geen lid van de Consumentenbond te zijn. Leden en niet-leden kunnen zich gratis aanmelden.

Doe ook mee!

Deelname is op basis van no cure no pay. Het vergoedingspercentage bedraagt 25% inclusief btw. Als er geen bedrag aan je wordt uitgekeerd dan hoef je niets te betalen.

Nadat je je hebt aangemeld, doorloop je de stappen in je digitale dossier. Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen. Je ontvangt de nieuwsbrief 4 tot 6 keer per jaar.

 

 

Veelgestelde vragen

Waarom zit Airbnb fout?

Airbnb brengt ten onrechte servicekosten in rekening aan zowel verhuurders als huurders van woningen. Daarmee handelt het verhuurplatform in strijd met de wet, zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam op 9 maart 2020. In de wet is geregeld dat een bemiddelaar niet aan zowel de huurder als ook aan de verhuurder een vergoeding mag vragen. Gebeurt dat toch, dan wordt de huurder wettelijk beschermd op grond van artikel 7:417 lid 4 BW. Uit deze uitspraak blijkt dat huurders recht hebben op terugbetaling van de servicekosten inclusief wettelijke rente.

Wanneer kan ik meedoen met de Airbnb-claim?

Je komt in aanmerking voor de Airbnb-claim als:

  • je in de afgelopen 3 jaar bij Airbnb de woning(en) hebt geboekt
  • je op dat moment en nu nog steeds in Nederland woont
Wat kost het om mee te doen?

Aanmelden is gratis. Je deelname is op basis van no cure no pay. Alleen als wij resultaat voor je behalen, betaal je ons een percentage over het bedrag. Voor de Airbnb-claim is het no cure no pay percentage 25%. Als we geen resultaat voor je behalen, dan betaal je niets. Zo loop je geen financieel risico.

Hoe groot zijn de bedragen ongeveer? / Om hoeveel geld gaat het?

De servicekosten variëren, maar bedragen ongeveer 15% van de huursom en de schoonmaakkosten. De gemiddelde schade per huurder bedraagt € 260,-.

Ik heb langer dan 3 jaar geleden een woning via Airbnb gehuurd. Kan ik meedoen?

In ieder geval kunnen servicekosten tot 3 jaar geleden worden teruggevraagd aan Airbnb. Mogelijk zelfs tot 5 jaar terug, dat wordt nog onderzocht. We geven daar zo snel mogelijk meer duidelijkheid over.

Kan ik servicekosten terugkrijgen van gehuurde woningen in het buitenland?

Ja, dat kan. Het maakt niet uit of je een woning in Nederland of in het buitenland hebt gehuurd. In beide gevallen heb je recht op terugbetaling van de servicekosten.

Kan ik servicekosten terugkrijgen van geannuleerde boekingen?

Ja, dat kan. Is jouw boeking geannuleerd, maar heb je de servicekosten niet teruggekregen? Ook dan heb je onterecht servicekosten betaald en heb je recht op terugbetaling.

Kan ik ook de servicekosten voor anderen terugvragen?

Nee, dat kan niet. Alleen de persoon die de reis heeft geboekt (hoofdboeker), kan de servicekosten terugvragen via de Airbnb-claim. Ga je samen op reis, maar heeft iemand anders het verblijf geboekt? Dan kan die persoon zich aanmelden en zelf meedoen met de Airbnb-claim.

Kan ik als verhuurder ook meedoen?

Nee, de verhuurder kan niet meedoen met de Airbnb-claim. Alleen de huurder kan meedoen, omdat die door de wet wordt beschermd wanneer Airbnb aan beide partijen servicekosten vraagt (artikel 7:417 lid 4 BW).

Waar kan ik zien wat ik aan servicekosten heb betaald?

De servicekosten staan op de factuur van Airbnb, deze vind je terug in jouw account bij Airbnb. Log in op de website van Airbnb, klik daarna op ‘reizen’, klik op eerder gemaakte reserveringen, klik op ‘details weergeven’ en klik tenslotte op ‘factuur ophalen’. Download de factuur en sla het op.

Ik kan niet al mijn facturen vinden. Wat kan ik doen?

Alle facturen van Airbnb kun je terugvinden in je account, zowel via de website als ook via de app. Log in bij Airbnb, klik daarna op ‘reizen’, klik op eerder gemaakte reserveringen, klik op ‘details weergeven’ en klik tenslotte op ‘factuur ophalen’. Als je de facturen niet ziet, ga dan na of het mogelijk hieraan ligt:

  • Heb je de reis via een ander verhuurplatform geboekt?
  • Heb je een tweede account bij Airbnb, met een ander e-mailadres, en daarmee de reis geboekt?
  • Is de reis door iemand anders in je reisgezelschap bij Airbnb geboekt?

 

TIP: We horen signalen van mensen die aangeven dat eerder zichtbare facturen verdwenen zijn. Door naar https://www.airbnb.nl/reservation/receipt?code= te gaan en daarachter je bevestigingscode te typen krijg je alsnog je factuur.
Uiteraard kun je ook in je mailbox je factuur (Airbnb noemt deze ontvangstbewijs voor reservering) terugvinden.

Wanneer krijg ik de servicekosten terugbetaald?

Wij proberen in overleg met Airbnb ervoor te zorgen dat jij je ten onrechte betaalde servicekosten terugbetaald krijgt. Zodra we tot een oplossing komen, kun je relatief snel een terugbetaling verwachten. Als Airbnb hier niet aan wil meewerken, leggen we de zaak voor aan de rechter.

Als ik nu bij Airbnb boek, betaal ik dan nog steeds teveel?

Ja, want Airbnb heeft haar algemene voorwaarden nog niet aangepast. Daarom ligt onze hoogste prioriteit bij het aanpassen van het huidige beleid van Airbnb.

Ik heb een reis geboekt die nog moet plaatsvinden. Als ik meedoe met de Airbnb-claim, kan ik dan nog wel gebruik maken van de woning die ik via Airbnb heb geboekt?

Wanneer je meedoet met de Airbnb-claim, vernietig je niet de overeenkomst die je met Airbnb hebt afgesloten. Wij verwachten daarom geen problemen bij jouw volgende reis.

Kan Airbnb in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van 9 maart 2020?

Nee, dat kan niet. Airbnb heeft aangegeven in hoger beroep te gaan, omdat het bedrijf het niet eens is met de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Voor hoger beroep geldt dat de zaak om een minimum bedrag van € 1.750,- moet gaan. In deze zaak claimde de huurder een bedrag van € 470,-. Hoger beroep is dus in dit geval niet mogelijk.

Doe gratis mee

  • Geen abonnement, geen aanmeldkosten
  • Je betaalt alleen een percentage bij resultaat
  • Je staat sterk door het collectief
  • Grootste onafhankelijke massaclaimspecialist
airbnb-verhaal-foto

Via Airbnb slapen in ‘the city that never sleeps’

In oktober 2018 ging Esther Sprangers uit Purmerend, samen met haar broer en zus, een week naar New York. ‘The big apple’ stond hoog op de verlanglijstjes van hen alle drie. Ze hebben er flink voor moeten sparen, maar het werd dan ook een vakantie om nooit te vergeten. Wat een ervaring!

Wie in New York is geweest, weet hoe het is wanneer je: wandelt in de zon in Central Park, wegwaait op de boot op weg naar het Vrijheidsbeeld, diep onder de indruk bent op Ground Zero, op zoek gaat naar LOVE en HOPE, per sé een foto wilt van het ‘Friends’-appartement, naar een échte musical op Broadway gaat, over de Brooklyn Bridge loopt of omringd bent door de billboards op Times Square.

Airbnb brengt servicekosten in rekening aan verhuurder én huurder. Dat mag niet. Als huurder heb jij recht op teruggave van je servicekosten. Heb jij in de afgelopen drie jaar een woning gehuurd? Doe dan mee met de Airbnb-claim en meld je aan.

Waar ga je slapen in ‘the city that never sleeps’? Voor een hotel in Manhattan was geen budget. De broer en zussen hebben via Airbnb een appartement geboekt in Queens. Esther: “Ik heb hele goede ervaringen met Airbnb. Je maakt makkelijk een reservering en het contact met de verhuurders verloopt goed. Ook bespaart het je zo een hoop geld. Vakanties zijn niet goedkoop, zeker deze niet.”

Terug in Nederland wordt er nog vaak aan New York gedacht. Ook nu we zo’n anderhalf jaar verder zijn en blijkt dat Airbnb onterecht servicekosten rekent. Esther: “Bizar, hoe zo’n organisatie als Airbnb mij te veel laat betalen en dat niet uit zichzelf rechtzet. Tuurlijk ga ik die servicekosten terug vragen, daar heb ik recht op. Eigenlijk moet iedereen dat doen. Ik heb nog wel meer facturen liggen van de afgelopen jaren. Dat samen maakt alvast een mooi zakcentje voor mijn volgende vakantie.”