Vraag je Airbnb servicekosten terug

Airbnb rekent kosten aan huurder en verhuurder en dat mag niet!

Airbnb laat je onterecht servicekosten betalen

Heb jij in de afgelopen drie jaar een woning gehuurd via Airbnb? Dan heb je onterecht servicekosten betaald. Airbnb berekent namelijk kosten aan huurder en verhuurder en dat mag niet volgens de Nederlandse wet. Airbnb moet haar voorwaarden aanpassen en de door jou onterecht betaalde servicekosten terugbetalen. Wil jij dat ook? Doe dan mee met de Airbnb-claim. Je hoeft hiervoor geen lid van de Consumentenbond te zijn. Leden en niet-leden kunnen zich gratis aanmelden.

Kom ik in aanmerking voor compensatie?

  1. Ik heb woonruimte geboekt via Airbnb
  2. Ik huurde deze woningen privé, niet zakelijk
  3. Ik woonde de afgelopen drie jaar in Nederland

Meld je dan gratis aan!

Meedoen is risicoloos en heel eenvoudig

De servicekosten zijn al gauw 15% van je boekingskosten. Deze kun je terugkrijgen door je gratis aan te melden. Deelname is op basis van no cure no pay. Alleen bij resultaat betaal je ons 25% van het behaalde bedrag. Als er geen bedrag aan je wordt uitgekeerd dan hoef je niets te betalen.

Nadat je je hebt aangemeld, doorloop je de stappen in je digitale dossier. Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen. Je ontvangt de nieuwsbrief 4 tot 6 keer per jaar.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Waarom zit Airbnb fout?

Airbnb brengt ten onrechte servicekosten in rekening aan zowel verhuurders als huurders van woningen. Daarmee handelt het verhuurplatform in strijd met de wet, zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam op 9 maart 2020. In de wet is geregeld dat een bemiddelaar niet aan zowel de huurder als ook aan de verhuurder een vergoeding mag vragen. Gebeurt dat toch, dan wordt de huurder wettelijk beschermd op grond van artikel 7:417 lid 4 BW. Uit deze uitspraak blijkt dat huurders recht hebben op terugbetaling van de servicekosten inclusief wettelijke rente.

Ik heb een reis geboekt die nog moet plaatsvinden. Als ik meedoe met de Airbnb-claim, kan ik dan nog wel gebruik maken van de woning die ik via Airbnb heb geboekt?

Wanneer je meedoet met de Airbnb-claim, vernietig je niet de overeenkomst die je met Airbnb hebt afgesloten. Wij verwachten daarom geen problemen bij jouw volgende reis.

Meedoen

Over welke jaren kan ik meedoen met de Airbnb-claim?

Je kunt in ieder geval meedoen met alle reizen die je de afgelopen 3 jaar hebt geboekt. Het is dan wel noodzakelijk dat je via ons een vernietigingsbrief aan Airbnb stuurt, die maak je heel makkelijk online tijdens het aanmelden. Er geldt namelijk in dat geval een wettelijke verjaringstermijn van 3 jaar.

De kans is groot dat ook eerdere reizen voor vergoeding in aanmerking komen op basis van de algemene verjaringstermijn. In dat geval kun je meedoen met alle reizen afgesloten na 25 maart 2015. Wij hebben namelijk voor alle deelnemers aan onze Airbnb-claim vanaf die datum de verjaring collectief gestuit. Wij raden je daarom aan om mee te doen met al je reizen die zijn geboekt vanaf 25 maart 2015.

Kan ik servicekosten terugkrijgen van gehuurde woningen in het buitenland?

Ja, dat kan. Het maakt niet uit of je een woning in Nederland of in het buitenland hebt gehuurd. In beide gevallen heb je recht op terugbetaling van de servicekosten.

Kan ik servicekosten terugkrijgen van geannuleerde boekingen?

Ja, dat kan. Is jouw boeking geannuleerd, maar heb je de servicekosten niet teruggekregen? Ook dan heb je onterecht servicekosten betaald en heb je recht op terugbetaling.

Kan ik ook de servicekosten voor anderen terugvragen?

Nee, dat kan niet. Alleen de persoon die de reis heeft geboekt (hoofdboeker), kan de servicekosten terugvragen via de Airbnb-claim. Ga je samen op reis, maar heeft iemand anders het verblijf geboekt? Dan kan die persoon zich aanmelden en zelf meedoen met de Airbnb-claim.

Kan ik als verhuurder ook meedoen?

Nee, de verhuurder kan niet meedoen met de Airbnb-claim. Alleen de huurder kan meedoen, omdat die door de wet wordt beschermd wanneer Airbnb aan beide partijen servicekosten vraagt (artikel 7:417 lid 4 BW).

Servicekosten

Hoe groot zijn de bedragen ongeveer? / Om hoeveel geld gaat het?

De servicekosten variëren, maar bedragen ongeveer 15% van de huursom (incl. de schoonmaakkosten). De gemiddelde schade per huurder bedraagt € 260,-.

Wanneer krijg ik de servicekosten terugbetaald?

Wij proberen in overleg met Airbnb ervoor te zorgen dat jij je ten onrechte betaalde servicekosten terugbetaald krijgt. Als Airbnb hier niet aan wil meewerken, leggen we de zaak voor aan de rechter.

Als ik nu bij Airbnb boek, betaal ik dan nog steeds teveel?

Ja, want Airbnb heeft haar algemene voorwaarden nog niet aangepast. Daarom ligt onze hoogste prioriteit bij het aanpassen van het huidige beleid van Airbnb.

Facturen Airbnb

Ik kan niet al mijn facturen vinden. Wat kan ik doen?

Alle facturen van Airbnb kun je terugvinden in je account, zowel via de website als ook via de app. Log in bij Airbnb, klik daarna op ‘reizen’, klik op eerder gemaakte reserveringen, klik op ‘details weergeven’ en klik tenslotte op ‘factuur ophalen’. Als je de facturen niet ziet, ga dan na of het mogelijk hieraan ligt:

  • Heb je de reis via een ander verhuurplatform geboekt?
  • Heb je een tweede account bij Airbnb, met een ander e-mailadres, en daarmee de reis geboekt?
  • Is de reis door iemand anders in je reisgezelschap bij Airbnb geboekt?

TIP: We horen signalen van mensen die aangeven dat eerder zichtbare facturen verdwenen zijn. Door naar https://www.airbnb.nl/reservation/receipt?code= te gaan en daarachter je bevestigingscode te typen krijg je alsnog je factuur.
Uiteraard kun je ook in je mailbox je factuur (Airbnb noemt deze ontvangstbewijs voor reservering) terugvinden.

Waar kan ik zien wat ik aan servicekosten heb betaald?

De servicekosten staan op de factuur van Airbnb, deze vind je terug in jouw account bij Airbnb. Log in op de website van Airbnb, klik daarna op ‘reizen’, klik op eerder gemaakte reserveringen, klik op ‘details weergeven’ en klik tenslotte op ‘factuur ophalen’. Download de factuur en sla het op.

Doe ook mee

  1. Geen risico, je betaalt alleen bij resultaat
  2. Laagste no-cure-no-pay percentage van 25%
  3. Je staat sterk door het collectief
airbnb-verhaal-foto

Esther (rechts) op vakantie in New York:

“Bizar, hoe zo’n organisatie als Airbnb mij te veel laat betalen en dat niet uit zichzelf rechtzet. Tuurlijk ga ik die servicekosten terug vragen, daar heb ik recht op. Eigenlijk moet iedereen dat doen.”