Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Waarom zit Airbnb fout?

In de wet is geregeld dat een bemiddelaar niet aan zowel de huurder als ook aan de verhuurder een vergoeding mag vragen. Gebeurt dat toch, dan wordt de huurder wettelijk beschermd op grond van artikel 7:417 lid 4 BW en heeft daarom recht op terugbetaling van betaalde servicekosten.

Wanneer kan ik meedoen met de Airbnb-claim?

Je komt in aanmerking voor de Airbnb-claim als:

  • je in de afgelopen 3 jaar bij Airbnb de woning(en) hebt geboekt
  • je op dat moment en nu nog steeds in Nederland woont

Wat kost het om mee te doen?

Aanmelden is gratis. Je deelname is op basis van no cure no pay. Alleen als wij resultaat voor je behalen, betaal je ons een percentage over het bedrag. Voor de Airbnb-claim is het no cure no pay percentage 25%. Als we geen resultaat voor je behalen, dan betaal je niets. Zo loop je geen financieel risico.

Ik heb een reis geboekt die nog moet plaatsvinden. Als ik meedoe met de Airbnb-claim, kan ik dan nog wel gebruik maken van de woning die ik via Airbnb heb geboekt?

Wanneer je meedoet met de Airbnb-claim, vernietig je alleen het deel van de overeenkomst op grond waarvan je servicekosten hebt betaald. Je vernietigt niet de overeenkomst zelf. Wij verwachten daarom geen problemen bij jouw volgende reis.

Meedoen

Over welke jaren kan ik meedoen met de Airbnb-claim?

Je kunt in ieder geval meedoen met alle reizen die je de afgelopen 3 jaar hebt geboekt. Het is dan wel noodzakelijk dat je via ons een vernietigingsbrief aan Airbnb stuurt, die maak je heel makkelijk online tijdens het aanmelden. Er geldt namelijk in dat geval een wettelijke verjaringstermijn van 3 jaar.

De kans is groot dat ook eerdere reizen voor vergoeding in aanmerking komen op basis van de algemene verjaringstermijn. In dat geval kun je meedoen met alle reizen afgesloten na 25 maart 2015. Wij hebben namelijk voor alle deelnemers aan onze Airbnb-claim vanaf die datum de verjaring collectief gestuit. Wij raden je daarom aan om mee te doen met al je reizen die zijn geboekt vanaf 25 maart 2015.

Kan ik servicekosten terugkrijgen van gehuurde woningen in het buitenland?

Ja, dat kan. Het maakt niet uit of je een woning in Nederland of in het buitenland hebt gehuurd. In beide gevallen heb je recht op terugbetaling van de servicekosten.

Kan ik servicekosten terugkrijgen van geannuleerde boekingen?

Ja, dat kan. Is jouw boeking geannuleerd, maar heb je de servicekosten niet teruggekregen? Ook dan heb je onterecht servicekosten betaald en heb je recht op terugbetaling.

Kan ik ook de servicekosten voor anderen terugvragen?

Nee, dat kan niet. Alleen de persoon die de reis heeft geboekt (hoofdboeker), kan de servicekosten terugvragen via de Airbnb-claim. Ga je samen op reis, maar heeft iemand anders het verblijf geboekt? Dan kan die persoon zich aanmelden en zelf meedoen met de Airbnb-claim.

Kan ik als verhuurder ook meedoen?

Nee, de verhuurder kan niet meedoen met de Airbnb-claim. Alleen de huurder kan meedoen, omdat die door de wet wordt beschermd wanneer Airbnb aan beide partijen servicekosten vraagt (artikel 7:417 lid 4 BW).

Servicekosten

Hoe groot zijn de bedragen ongeveer? / Om hoeveel geld gaat het?

De servicekosten variëren, maar bedragen ongeveer 15% van de huursom en de schoonmaakkosten. De gemiddelde schade per huurder bedraagt € 260,-.

Wanneer krijg ik de servicekosten terugbetaald?

Wij proberen in overleg met Airbnb ervoor te zorgen dat jij je ten onrechte betaalde servicekosten terugbetaald krijgt. Als Airbnb hier niet aan wil meewerken, leggen we de zaak voor aan de rechter.

Als ik nu bij Airbnb boek, betaal ik dan nog steeds teveel?

Ja, want Airbnb heeft haar algemene voorwaarden nog niet aangepast. Daarom ligt onze hoogste prioriteit bij het aanpassen van het huidige beleid van Airbnb.

Facturen Airbnb

Waar kan ik zien wat ik aan servicekosten heb betaald?

De servicekosten staan op de factuur van Airbnb, deze vind je terug in jouw account bij Airbnb. Log in op de website van Airbnb, klik daarna op ‘reizen’, klik op eerder gemaakte reserveringen, klik op ‘details weergeven’ en klik tenslotte op ‘factuur ophalen’. Download de factuur en sla het op.

Ik kan niet al mijn facturen vinden. Wat kan ik doen?

Alle facturen van Airbnb kun je terugvinden in je account, zowel via de website als ook via de app. Log in bij Airbnb, klik daarna op ‘reizen’, klik op eerder gemaakte reserveringen, klik op ‘details weergeven’ en klik tenslotte op ‘factuur ophalen’. Als je de facturen niet ziet, ga dan na of het mogelijk hieraan ligt:

  • Heb je de reis via een ander verhuurplatform geboekt?
  • Heb je een tweede account bij Airbnb, met een ander e-mailadres, en daarmee de reis geboekt?
  • Is de reis door iemand anders in je reisgezelschap bij Airbnb geboekt?

TIP: We horen signalen van mensen die aangeven dat eerder zichtbare facturen verdwenen zijn. Door naar https://www.airbnb.nl/reservation/receipt?code= te gaan en daarachter je bevestigingscode te typen krijg je alsnog je factuur.

Uiteraard kun je ook in je mailbox je factuur (Airbnb noemt deze ontvangstbewijs voor reservering) terugvinden.

De servicekosten op de factuur staan in een andere valuta. Wat moet ik doen?

Je kunt per reis de valuta omrekenen naar euro’s. Hier zijn verschillende websites voor, bijvoorbeeld Wisselkoers.nl. Let erop dat je de wisselkoers neemt die gold op het moment van de boeking. Vaak kun je hiervoor op de website de ‘koersdatum’ verzetten. Als je de calculator op zo’n website invult, dan rekent de site vervolgens voor je uit wat het bedrag in euro’s is dat je op dat moment aan servicekosten hebt betaald.

Vernietigingsbrief

Waarom moet ik een vernietigingsbrief sturen?

Door de brief te sturen, vernietig je een deel van de overeenkomst op grond waarvan Airbnb kosten in rekening bracht. Op dat moment ontstaat het recht op terugbetaling en kun je de servicekosten terugkrijgen. Nadat je je hebt aangemeld, doorloop je de stappen in je digitale dossier. Daar kun je de brief vervolgens automatisch digitaal maken. Wij zorgen er dan voor dat je brief bij Airbnb terechtkomt.

Niet al mijn reizen staan ingevuld in de vernietigingsbrief. Wat moet ik doen?

Je kunt de ontbrekende reizen toevoegen in je digitale dossier, bij ‘Mijn reizen’. Daarna kun je opnieuw de vernietigingsbrief maken. De brief vult automatisch je reizen in.

Ik heb nog niet al mijn reizen toegevoegd, moet ik de vernietigingsbrief wel al versturen?

Ja, het is belangrijk dat de vernietigingsbrief zo snel mogelijk wordt verstuurd. Daarmee ontstaat namelijk het recht op terugbetaling van de servicekosten. In de brief staat dat de vernietiging ook geldt voor reizen die je mogelijk vergeten bent of die je in de toekomst maakt. Het is van belang dat de brief nu wordt verstuurd, zodat jouw rechten niet verjaren. De reizen zelf kun je later alsnog toevoegen aan je dossier.

Ik heb een nieuwe reis geboekt bij Airbnb, wat moet ik doen?

Nieuwe reizen kun je alsnog toevoegen bij ‘Mijn Reizen’ in je digitale dossier. Ook kun je daarna opnieuw digitaal een nieuwe brief maken, die wij voor jou naar Airbnb sturen.

Wat moet ik doen als ik een reactie van Airbnb krijg?

Heb je de vernietigingsbrief rechtstreeks naar Airbnb verstuurd (dus niet via ons)? Dan krijg je een standaard reactie van Airbnb, waarin je vraag om terugbetaling van je servicekosten wordt afgewezen. Zorg ervoor dat je de brief en de reactie van Airbnb toevoegt aan je digitale dossier. Nadat je bent ingelogd, kun je de stukken makkelijk uploaden bij ‘documenten toevoegen’. Bewaar de stukken ook zelf. Verder hoef je nu niets te doen.