Nieuws en mededelingen

Start inhoudelijke behandeling Volkswagen
Vandaag staat in Groningen eindelijk de Volkswagen Groep voor de rechter. Dat gebeurde al eerder. Maar nog niet voor de inhoudelijke behandeling van één van de procedures die we voeren namens 4 gedupeerden.

We vragen de rechter om de schadevergoeding vast te stellen voor een consument die dacht een schone Volkswagen Polo te kopen. Zo stond het ook in de advertenties, maar hij werd opgescheept met een sjoemeldiesel. De uitspraak is op zijn vroegst in februari 2023. In 2 andere procedures zijn zittingen gepland in februari en juni 2023. Voor de vierde zaak is nog geen datum bekend.

Naast Volkswagen, voeren we op dit moment collectieve procedures tegen de fabrikanten van onder andere Citroën, Opel, Peugeot, Mercedes-Benz en Renault.

Lees het nieuwsbericht

Consumentenbond, gepubliceerd op 21 december 2022


Eerste zitting Renault
Vandaag stonden we voor het eerst bij de rechter in onze zaak tegen Renault. We spraken met de rechter over onder andere de mate waarin we Renault-rijders kunnen vertegenwoordigen. En over de vraag welke wetgeving van toepassing is. Op 8 februari 2023 neemt de rechter hierover een beslissing.

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op 8 december 2022 


Vernietigend oordeel Europese Hof
Het Europese Hof oordeelt dat toegepaste sjoemeltechieken, zoals temperatuurvensters en hoogtemeters, in strijd zijn met de wet. Deze uitspraak is een enorme steun in de rug voor gedupeerde autobezitters. Zij hebben nu het recht om de overeenkomst te ontbinden of compensatie te eisen.

Lees het nieuwsbericht 

Consumentenbond, gepubliceerd op 14 juli 2022


Eerste uitspraak Mercedes-Benz
Er is een eerste uitspraak in onze actie tegen Mercedes-Benz. De rechter heeft geoordeeld dat hij bevoegd is om de zaak te behandelen. Ook bepaalde hij dat het oude collectieve actierecht van toepassing is.

Op 14 september 2022 gaat de procedure weer verder. Meer informatie vind je op de procespagina van onze partner Stichting Car Claim.

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op 22 juni 2022 


Eerste zitting Mercedes-Benz
Op 25 maart treffen we Mercedes-Benz Group AG (vroeger Daimler AG) in de rechtszaal. Het gaat om een eerste mondelinge behandeling van een aantal procedurele zaken.

Consumentenbond, gepubliceerd op 25 maart 2022


Consumetenbond en Stichting Car Claim slaan handen ineen
De Consumentenbond en Stichting Car Claim gaan samen de strijd aan tegen fabrikanten van sjoemeldiesels. We bundelen (met uitzondering van Volkswagen) lopende en toekomstige collectieve claims enrichten ons op álle automerken die sjoemelsoftware hebben gebruikt.

Deze software zorgt dat auto’s in een testomgeving anders functioneren. Ze stoten minder schadelijke stoffen uit dan in normale omstandigheden. In de test, die moet bepalen of de auto de weg op mag, lijken ze dus schoner dan ze zijn. De inzet is een schadevergoeding voor alle (voormalige) bezitters of gebruikers van een sjoemeldiesel.

Consumentenbond, gepubliceerd op 25 maart 2022


Rechtbank bepaalt processtappen Renault
De rechter heeft vandaag bepaald hoe de agenda van de Renault-procedure eruit ziet. De eerste mondelinge behandeling vindt plaats op 8 december 2022. Tijdens deze zitting zal de rechtbank gaan besluiten over: A. de bevoegdheid van de Nederlandse rechter. B. over de toepassing van het nieuwe collectieve actierecht (Wamca). En C. over de representativiteit van Stichting Car Claim.

Meer informatie vind je op de procespagina van onze partner Stichting Car Claim.

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op 23 maart 2022