Veelgestelde vragen over het aanmelden

 

Hoe kan ik me aanmelden?

Klik hier om je aan te melden. Meer dan je kenteken en een e-mailadres heb je niet nodig.

Wie kan zich aanmelden

Iedereen die in het bezit is (geweest) van een dieselauto kan controleren of hij in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Valt het bouwjaar van jouw auto, of de auto die je in bezit hebt gehad, in de periode 1 januari 2009 en 1 september 2019? Dan is de kans groot dat jij ook een sjoemeldiesel had of nog hebt!  Check hier het kenteken van jouw dieselauto en meld je aan om op de hoogte te blijven.

NB: Afhankelijk van het merk en type van jouw diesel kan de hierboven genoemde datum van 1 januari 2009 afwijken. Dit is de reden dat de kentekencheck kan aangeven dat een diesel van bijvoorbeeld 1-3-2009 geen sjoemeldiesel is.

Welke gegevens heb ik nodig om me aan te melden?

In eerste instantie alleen het kenteken van de auto en een e-mailadres.

Na je aanmelding krijg je toegang tot een digitaal dossier. We raden aan om alvast de aanwezige bewijsstukken voor je claim toe te voegen aan je dossier. Denk aan de kopie van je kentekenbewijs, aankoopnota of RDW-voertuigoverzicht. In je dossier vind je de uitleg hoe dat moet.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?

Rechtszaken kunnen wel een paar jaar duren. Zolang de rechtszaak loopt kun je je aanmelden. Wanneer de aanmeldperiode sluit, weten we nu nog niet.

Hoe check ik of mijn auto een sjoemeldiesel is?

Vul de kentekencheck in. Je weet dan meteen of je kunt meedoen met onze claim.

Tegen veel autofabrikanten en autodealers is de stichting al een rechtszaak gestart. Andere autofabrikanten onderzoeken we nog.

Moet de auto nog in mijn bezit zijn om mee te kunnen doen?

Dat is niet noodzakelijk. Ook voormalige bezitters van een sjoemeldiesel kunnen meedoen. Je moet wel kunnen bewijzen dat je de eigenaar bent geweest.

Ik heb/had mijn auto zakelijk gekocht. Kan ik me aanmelden?

Ja, ook zakelijke aangekochte dieselauto’s komen in aanmerking voor de claim.

Wat kost het om mee te doen?

No cure no pay
We voeren de claim uit op basis van no cure no pay. Dat betekent dat wij alle (juridische) kosten van de claim betalen. En als het niet tot een schadevergoeding leidt, dan kost het je niets.

Succesvolle claim
Als de rechter ons in het gelijk stelt, ontvang je een schadevergoeding. Daarvan krijgen wij 25% (incl. btw) van de schadevergoeding.

Veelgestelde vragen over bijzondere situaties

Hoe achterhaal ik mijn kenteken?

Het achterhalen van je oude kenteken kan op een aantal manieren.

  • Blader door je fotoverzameling of vakantiealbums. Mogelijk staat de auto ergens op een foto
  • Zoek in je papieren naar oude facturen van je garage, het vrijwaringsbewijs of de polis van je autoverzekering.
  • Zoek in je bankapp of rekeningafschriften naar de betaalde wegenbelasting (zoekterm: belastingdienst)
  • Misschien staat het kenteken nog in je parkeerapp
  • Bel het autobedrijf waar je de auto hebt gekocht of ingeruild

Via RDW

Je kunt ook gratis terecht bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor een overzicht Voertuigen op mijn naam. Hiervoor heb je een Digid nodig.

Ik heb/had een leaseauto. Kan ik meedoen?

Ja, je kunt je aanmelden. Je betaalt als leaserijder bijtelling voor het privégebruik van de leaseauto.

Deze bijtelling is gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto. Doordat de leaseauto een sjoemeldiesel is, is de werkelijke (catalogus)waarde lager dan de (catalogus)waarde waarop de leasepremies en de bijtelling zijn gebaseerd. Hierdoor heb je als leaserijder ook recht op een schadevergoeding.

Ik heb/had een tweedehands dieselauto. Kan ik me aanmelden?

Ja, dat kan. Onze claim betreft zowel nieuwe als tweedehands dieselauto’s. Houd er rekening mee dat de hoogte van de schadevergoeding bij een tweedehands auto lager kan zijn. Zo stelde de rechter in de procedure tegen Volkswagen de schadevergoeding voor tweedehands auto’s vast op €1500. Voor nieuwe auto’s was dat €3000.

Wat gebeurt er met de aanmelding als ik mijn auto verkoop of inruil?

Je kunt gewoon mee blijven doen met de claim en aanspraak maken op een schadevergoeding. Houd er alleen rekening mee dat de mogelijkheid vervalt om de koopovereenkomst met de officiële dealer te laten ontbinden. Hierdoor kan de dealer je bijvoorbeeld niet meer aanbieden de sjoemeldiesel om te ruilen voor een andere auto.

Ik heb mijn Volkswagen dieselauto eerder al aangemeld bij de Consumentenbond. Wat moet ik doen?

Het handigste is om je opnieuw aan te melden. Dan houden we je op de hoogte. De Consumentenbond procedeert sinds mei 2020 tegen Volkswagen. Dit doen we samen met de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES). Uit de ruim 400 aanmeldingen die we ontvingen, zijn we 4 individuele procedures gestart.

Gunstige uitspraak
Als deze uitspraken gunstig zijn, kunnen Volkswagenbezitters in een vergelijkbare situatie ook een schadevergoeding afdwingen.

Stichting Car Claim (Der Claim)
Stichting Car Claim (Der Claim) procedeert sinds 2017 tegen Volkswagen. We bundelen nu onze krachten voor de andere fabrikanten. Wat de samenwerking betekent voor onze Volkswagen-zaken, onderzoeken we nog.

Veelgestelde vragen over de claim

Wat is het probleem?

Nieuwe modellen van autofabrikanten moeten voldoen aan allerlei wettelijke eisen voordat ze de weg op mogen. Een auto mag bijvoorbeeld niet te veel schadelijke uitlaatgassen uitstoten.

Software
De afgelopen jaren werd duidelijk dat veel autofabrikanten tussen 1 september 2009 en 2020 speciale software installeerden. Daarmee omzeilden ze de regels voor de maximale uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van dieselauto’s.

Onterecht goedgekeurd
De betrokken auto’s voldoen daardoor wel aan de typegoedkeuringstest in het laboratorium. Maar zij stoten bij normaal gebruik vele malen meer stikstofoxiden (NOx ) uit dan wettelijk is toegestaan. Door deze verboden ‘sjoemelsoftware’ zijn veel dieselauto’s onterecht goedgekeurd en toegelaten op onze wegen.

Misleiding
Slecht voor het milieu natuurlijk én slecht voor jouw portemonnee. De keiharde conclusie is dat je bent misleid en niet hebt gekregen waarvoor je hebt betaald. Ook is de inruilwaarde van je auto hierdoor lager. Dat nadeel willen we voor jou vergoed krijgen.

Welke schade heb ik geleden?

Bezitters van een sjoemeldiesel zijn vaak best tevreden. Waar bestaat de schade dan uit?

  • Je kocht (of leaste) een auto die niet voldeed niet aan de wet- en regelgeving. De auto is, in juridische termen, non-conform. Met ronkende reclameteksten en brochures zetten de fabrikanten je op het verkeerde been. Hierdoor was de aanschafprijs (of leaseprijs) te hoog vergeleken met auto’s die wel voldoen aan de wettelijke uitstooteisen.
  • Leaserijders betaalden hierdoor ook te veel bijtelling.
  • Mogelijk is de uitstoot van de auto aangepast (toereikend herstel) en heb je daar kosten voor gemaakt.
  • Heeft de software een update gehad? Waarschijnlijk verbruik je hierdoor nu meer brandstof (AdBlue).
  • Een andere schadepost is de gekelderde inruilwaarde van je sjoemeldiesel. Hier is nauwelijks nog vraag naar.
  • Er kan sprake zijn van ‘verminderd gebruiksgenot’ sinds je weet dat je in een sjoemeldiesel rijdt.
  • Een praktisch gevolg kan zijn dat je niet meer mag rijden op bepaalde plekken. Steeds meer gemeenten stellen milieuzones in. Dit zorgt voor extra ongemak en kosten.

Wat wil de Consumentenbond bereiken?

Wij willen opkomen voor de rechten van gedupeerde consumenten. Bedrijven werken vaak niet vanzelf mee. Om die reden voeren we juridische procedures en schikkingsonderhandelingen. Dit doen we samen met de Consumentenbond Claimservice. Deze claimorganisatie is opgericht door de Consumentenbond en ConsumentenClaim. Bij deze dieselclaim werken we samen met de Stichting Car Claim

Welke automerken vallen onder de claim?

De dieselpraktijken kwamen voor vanaf september 2009 tot 2020. We onderzoeken de praktijken van diverse autofabrikanten. We werken daarvoor samen met Stichting Car Claim.

De stichting voert op dit moment rechtszaken tegen de autofabrikanten en autodealers van de merken Audi, Citroën, Dacia, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda en Volkswagen. Naar verwachting komen daar nog automerken bij.

Wat is de status van de rechtszaken?

We voeren diverse procedures tegen verschillende sjoemeldieselfabrikanten. In de onderstaande tabel vind je de status en wanneer we een uitspraak verwachten.

Bekijk hier de status van de rechtszaken

Klopt het wel dat dieselauto's meer uitstoten?

Dieselauto’s en zeker de sjoemeldiesels stoten aantoonbaar meer NOx (stikstofoxiden) uit dan benzineauto’s. De uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) is vaak wel lager dan bij benzineauto’s. Sjoemeldiesels dragen daarmee minder bij aan de opwarming van de aarde. Maar meer (dan wettelijk is toegestaan) aan de luchtverontreiniging.

Wat doet de Consumentenbond met de inkomsten?

De Consumentenbond en Stichting Car Claim proberen een zo hoog mogelijke schadevergoeding af te dwingen voor alle sjoemeldieselbezitters. We proberen ook om onze kosten te verhalen op de betrokken autofabrikanten en de andere aangesproken partijen.

Als dat niet mogelijk blijkt, dan houden we maximaal 25 procent in op de aangeboden vergoeding. Dit bedrag gebruiken we om onze kosten en het risico van de procesfinancier van de stichting te dekken.

Wie is Stichting Car Claim?

Stichting Car Claim (of Derclaim.nl) is opgericht in 2015 naar aanleiding van het Volkswagen Dieselschandaal. De stichting procedeert nu ook tegen autofabrikanten van de merken Citroën, Dacia, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault. Het doel is het afdwingen van een schadevergoeding voor gedupeerde dieselrijders.

De Consumentenbond procedeert ook tegen Volkswagen. Toen duidelijk werd dat het dieselschandaal groter was dan alleen de praktijken van Volkswagen, besloten de Consumentenbond en Stichting Car Claim de handen ineen te slaan en samen op te trekken bij rechtszaken tegen de autofabrikanten en autodealers van de andere automerken.

Hoeveel compensatie krijg ik?

Dat valt op dit moment nog niet te zeggen. Zodra de rechter ons (grotendeels) in het gelijk heeft gesteld, starten we de onderhandelingen.

Uitspraak Volkswagen
Eerder was er een uitspraak in de collectieve procedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen. De rechter oordeelde dat de eigenaren van een nieuw gekochte sjoemeldiesel recht hadden op €3000. Voor bezitters van een tweedehands sjoemeldiesel, kwam de vergoeding uit op €1500.

Wanneer ontvang ik mijn schadevergoeding?

Dat valt nu nog niet te zeggen. Houd er rekening mee dat de rechtszaken en schikkingsonderhandelingen enkele jaren kunnen duren.


Mijn vraag staat er niet bij  

Heb je een andere vraag over de dieselclaim? Stuur dan een mail naar vragen@claimservice.nl