Schiphol gaat schade vergoeden

Consumenten die dit jaar tussen 23 april en 31 oktober op tijd op de luchthaven waren, maar hun vlucht misten door de lange wachtrijen bij de security check, komen mogelijk in aanmerking voor een schadevergoeding.

Inmiddels heeft Schiphol duizenden reizigers gecompenseerd. Dat is het resultaat van gesprekken tussen de luchthaven, de Consumentenbond en Omroep Max. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze claim.

Heb je je vlucht gemist tussen 23 april en 11 augustus, óf op 12 september? Dan geldt onderstaande compensatieregeling. Via www.schiphol.nl/compensatie kun je jouw compensatieverzoek rechtstreeks indienen. We raden je aan dit zo snel mogelijk te doen, maar in ieder geval vóór 30 september 2022. Daarna kan je je niet meer aanmelden.

Vergoeding
Schiphol vergoedt de kosten voor het omboeken van een vlucht of een nieuw vliegticket en andere aantoonbare kosten die je hebt gemaakt. De regeling geldt ook voor reizigers die helemaal niet meer op reis gingen door het missen van hun vlucht. Of die op een andere manier dan per vliegtuig hun bestemming bereikten.

Vergoedingen die je al op een andere manier hebt ontvangen of kosten die je zelf had kunnen voorkomen, vergoedt Schiphol niet.

Geannuleerde vluchten
Een luchtvaartmaatschappij kan om verschillende redenen vluchten annuleren. Niet elke annulering kwam door de drukte van Schiphol. Hoewel wij ons daar ook nadrukkelijk voor hebben ingezet, is Schiphol niet bereid om de gevolgschade te vergoeden van de vluchten die geannuleerd zijn door de luchtvaartmaatschappijen zelf. Schiphol heeft de Consumentenbond toegezegd om alle compensatieverzoeken serieus te bekijken. Wij raden je daarom aan – ook als je twijfelt of je wel voor compensatie in aanmerking komt – alsnog je claim in te dienen bij Schiphol.

Nieuws

Schiphol gestart met uitbetalingen aan gedupeerden
De eerste mensen die hun claim hebben ingediend bij Schiphol doordat zij hun vlucht misten door de te lange rijen, hebben hun geld ontvangen. Dat liet de financieel directeur van het vliegveld, Robert Carsouw, vrijdag weten.

Veel reizigers misten de afgelopen maanden hun vluchten door de te lange rijen bij de security. Dit bracht allerlei extra kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan geboekte hotels, gehuurde auto’s en geplande excursies.

Samen met Schiphol zijn we tot een regeling gekomen waarbij reizigers die tussen 23 april en 11 augustus hun vlucht hebben gemist door de lange rijen op Schiphol, hun compensatieverzoek kunnen indienen. In de eerste twee weken vanaf de aankondiging dat Schiphol gaat compenseren kwamen er 2600 aanmeldingen binnen. Elke dag komen daar ongeveer 200 bij.

Je verzoek indienen kan tot 30 september 2022 via www.schiphol.nl/compensatie. Daarna kan je je niet meer aanmelden.

Veelgestelde vragen

Wat heeft Consumentenbond Claimservice gedaaan?

We onderzochten of we de schade, die reizigers opliepen door de drukte op Schiphol, op de luchthaven konden verhalen. Voordat dat tot een rechtszaak leidde, sprak de Consumentenbond met Schiphol over een schaderegeling. Daarmee is een massaclaim nu van de baan. En is er voor veel reizigers een snelle oplossing.

Welke schade gaat Schiphol vergoeden?

Was je op tijd op de luchthaven maar haalde je de vlucht niet vanwege de lange wachtrijen? Dan kom je in aanmerking voor een vergoeding. Een voorwaarde is dat je vlucht vertrok tussen 23 april en 11 augustus, of op 12 september.

Alternatieve vlucht
Als je een alternatieve vlucht nam, betaalt Schiphol de kosten van het omboeken of nieuwe vliegticket. En eventuele kosten die je tijdens het wachten daarop maakte. Zoals extra reiskosten, maaltijden of een overnachting. Ook betaalt Schiphol de kosten van uitgaven op de bestemming. Denk aan verblijf, vervoer of activiteiten die niet meer gratis te annuleren waren.

Ander vervoer
Bereikte je je bestemming op een andere manier, bijvoorbeeld met de trein of auto? Dan vergoedt Schiphol de vervoerskosten daarvan. En ging je helemaal niet meer op reis, dan betaalt Schiphol alle (annulerings)kosten van je reis.

Overal geldt dat je de kosten moet aantonen. Schiphol vergoedt niet de kosten die je al op een andere manier vergoed kreeg. En ook vergoedt Schiphol geen kosten die je had kunnen voorkomen.

Krijg ik compensatie als mijn vlucht werd geannuleerd?

Nee, want een luchtvaartmaatschappij kan om veel redenen vluchten annuleren. Niet elke annulering kwam door de drukte op Schiphol. En daarom vergoedt Schiphol schade, als gevolg van een geannuleerde vlucht, niet. Wij vinden dat Schiphol ook de gevolgschade van geannuleerde vluchten moet vergoeden. Zeker als duidelijk is dat de annulering te wijten is aan beperkingen die Schiphol heeft opgelegd. We blijven hierover met Schiphol in gesprek.

Waar kan ik mijn claim indienen?

Dat kan direct bij Schiphol, via Schiphol.nl/compensatie kun je tot uiterlijk 30 september een claim indienen.

Reizigers die zich aangemeld hebben bij de Schipholclaim van de Consumentenbond Claimservice ontvangen een e-mail.

Wat moet ik doen als mijn vlucht is geannuleerd?

Bij annulering heb je recht op je geld terug of de eerstvolgende andere vlucht. Desnoods met een andere maatschappij. Je vakantie hoeft dus niet in het water te vallen bij een geannuleerde vlucht. Gebruik ook onze keuzehulp Geannuleerde vlucht op Schiphol.

Gaat de Consumentenbond verder nog iets doen?

De afhandeling van de claims doet Schiphol zelf. En de Consumentenbond ziet erop toe dat dat redelijk gebeurt. Ben je van mening dat je claim onjuist is afgehandeld? Neem dan contact op met de Consumentenbond Claimservice.

Wat als ik mijn vlucht mis na 11 augustus?

Dan val je niet onder de huidige compensatieregeling. We zijn met Schiphol in gesprek om de regeling uit te breiden. Meld je schade bij de Consumentenbond Claimservice door je via bovenstaand formulier aan te melden.

Hoe zit het met de koffer-chaos op Schiphol?

Niet de luchthaven, maar luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van ruimbagage. Dit onderwerp maakt daarom geen onderdeel uit van de compensatieregeling. Wel heeft de Consumentenbond een online brievenhulp, om je te helpen als je koffer kwijtraakt, vertraagd of beschadigd is.

Meer informatie: Bagage kwijt, vertraagd of beschadigd

Kijk voor meer antwoorden op veelgestelde vragen hier. Daar vind je ook onze keuzehulp voor als je vlucht is geannuleerd.