Nieuws TikTok claim

Nederlandse rechter mag over TikTok zaak oordelen
Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond Claimservice hebben een eerste succes geboekt in de collectieve actie tegen TikTok. De Nederlandse rechter stelt vast dat zij bevoegd is om de claims van de Stichting tegen TikTok te beoordelen. TikTok vond dat de Nederlandse rechter niet over de claims van de stichting mag oordelen omdat TikTok niet in Nederland gevestigd is. Dit verweer is van tafel geveegd. Volgens de rechtbank Amsterdam is zij bevoegd om over de zaak te oordelen.

Ook gaat de rechtbank niet mee in het verweer van TikTok dat de rechtszaak zou moeten worden aangehouden. Dit betekent dat de procedure nu verder gaat, ondanks TikToks verwoede pogingen om de zaak te vertragen. Dit is goed nieuws voor de kinderen wiens rechten nog steeds elke dag worden geschonden door TikTok.

Blij en belangrijk
Friederike van der Jagt, voorzitter van Stichting Take Back Your Privacy: ‘Wij zijn blij met deze eerste overwinning. Het is ontzettend belangrijk dat de rechter bereid is de zaak te beoordelen. TikTok maakt zich schuldig aan ernstige schendingen van fundamentele rechten, de Europese privacywetgeving en het consumentenrecht. Dat moet zo snel mogelijk stoppen. Kinderen moeten in de toekomst veilig gebruik kunnen maken van TikTok.’

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Dit is een belangrijke uitkomst voor de Nederlandse kinderen en hun rechtsbescherming, zeker in een tijd waarin TikTok volop negatief in het nieuws is. TikTok probeerde zich niet te hoeven verantwoorden in Nederland voor schendingen ten opzichte van Nederlandse kinderen. Terecht heeft de rechter de poging van TikTok om de procedure te frustreren terzijde geschoven. Wij roepen mensen op zich vooral aan te melden op onze website en deze belangrijke zaak te steunen.’

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op: 9 november 2022

______________________________________________________

Amerikaanse rechter keurt schikking met TikTok goed

TikTok schikte meer dan 20(!) grote privacyzaken in de Verenigde Staten. Dat deed het bedrijf onder andere door schadevergoeding te betalen. Deze schikking is nu goedgekeurd door de rechter.

Ook voert TikTok wijzigingen door voor haar Amerikaanse gebruikers. Wij willen dat TikTok deze aanpassingen, plus andere, ook voor Nederlandse gebruikers gaat doen. Vooral voor kinderen.

Dit mag TikTok niet meer doen bij Amerikaanse gebruikers (behalve als ze het uitdrukkelijk vermelden in de privacyverklaring):

 • De app gebruiken om biometrische informatie te verzamelen of op te slaan.
 • De app gebruiken om geolocatie of GPS-gegevens te verzamelen.
 • De app gebruiken om gebruikersgegevens naar buiten de Verenigde Staten te verzenden.
 • Gebruikersgegevens opslaan in databases buiten de Verenigde Staten.
 • Door gebruikers gegenereerde content uploaden naar de servers van de app voordat de gebruiker deze opslaat of publiceert.

Daarom hebben wij samen met de stichting Take Back Your Privacy ook een claim tegen TikTok lopen. Je kunt je (kind) nog steeds aanmelden.

Consumentenbond, gepubliceerd op: 2 augustus 2022

______________________________________________________

Veel schadelijke video’s

Filmpjes op TikTok over onder andere zelfmoord, zelfbeschadiging en desinformatie/nepnieuws gaan (te) makkelijk rond. Dat ontdekte een undercoverjournalist van RTL Nieuws. Ondanks de richtlijnen. Hoe zit dat?

Lees het artikel op rtlnieuws.nl.

Consumentenbond, gepubliceerd op: 27 juni 2022

______________________________________________________

Consumentenbond teleurgesteld over sluiten onderzoek naar TikTok

De Consumentenbond is teleurgesteld over het besluit van de Europese Commissie en het netwerk van nationale toezichthouders, de CPC, om het onderzoek naar TikTok te stoppen. Ook worden  de gesprekken met het populaire videoplatform beëindigd, terwijl vele problemen nog niet zijn opgelost.

Bekijk het hele nieuwsbericht

Consumentenbond, gepubliceerd op: 21 juni 2022

______________________________________________________

De eerste zittingsdatum is bekend

De eerste zittingsdatum van onze actie tegen TikTok is bekend. Het wordt 10 oktober 2022.

Tijdens deze zitting zal het vooral gaan over de procedure en zal er nog niet inhoudelijk op de claim ingegaan worden. De volgende 2 dingen zullen behandeld worden:

 1. Is de Nederlandse rechter bevoegd? (Wij vinden van wel)
 2. Moet de claim daarom ‘aangehouden’ worden?  (Wij vinden van niet)

Consumentenbond, gepubliceerd op: 16 juni 2022


TikTok rechtszaak van start 

Vorig jaar hebben Stichting Take Back Your Privacy in samenwerking met de Consumentenbond TikTok gedagvaard. De rechtszaak zal worden opgesplitst in drie fasen. De drie fasen houden kort gezegd het volgende in:

 1. Vaststellen dat de Nederlandse rechtbank de TikTok zaak mag behandelen.
 2. Bepalen welke partij namens gedupeerden gaat optreden.
 3. Inhoudelijke behandeling van de zaak.

Rechtszaken als deze duren lang. Vooraf is niet te zeggen hoelang de zaak gaat duren. Maar onze juristen hebben veel ervaring dus wij zien de uitkomst van de procedure positief tegemoet! In april verwachten wij een eerste tussenuitspraak. Wij mailen u wanneer wij nieuws hebben.

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op: 8 april 2022


Sociale media niet geschikt voor kinderen

Sociale media zijn ongeschikt voor kinderen. Dat concludeert de Consumentenbond, die 8 social media-apps doorlichtte. De platforms houden te weinig rekening met de kwetsbaarheid van kinderen. Ze schenden de privacy en hebben te weinig kindvriendelijke-instellingen.

Bekijk het hele nieuwsbericht

Consumentenbond, gepubliceerd op: 25 november 2021


Ierse waakhond start twee onderzoeken naar TikTok

De Ierse toezichthouder voor privacy start 2 onderzoeken naar TikTok. Het eerste onderzoek richt zich op hoe TikTok informatie van kinderen verzamelt en verwerkt (+ leeftijdsverificatie van < 13 jaar). Het andere gaat het delen van (die) informatie met China.
Ierland neemt hiermee het stokje over van de AP hier in Nederland, die in juli dit jaar TikTok al een boete oplegde. We houden je op de hoogte van de uitkomsten het Ierse onderzoek, want dit is ook voor onze claim van belang.

Nieuwsbericht van de Ierse toezichthouder over start  TikTok-onderzoek (in het Engels)

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op: 15 september 2021


Aantal aanmelders ruim 35.000!

Het aantal aanmelders voor onze TikTok-claim is momenteel ruim 35.000. Daar zijn we heel blij mee. Het geeft maar weer eens aan hoeveel mensen de privacy (van kinderen) belangrijk vinden en ons werk steunen.

Je kunt je (kind) nog steeds aanmelden. Let op: je moet wel 18 jaar zijn om je aan te melden. Ben je dat (nog) niet? Vraag dan aan je ouders of verzorgers om het voor jou te doen.

Meld je hier aan voor de TikTok claim.

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op: 6 september 2021


TikTok gedagvaard om schending rechten kinderen

Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) en de Consumentenbond Claimservice hebben TikTok voor de rechter gedaagd. Eerder legden de organisaties al een aantal eisen neer bij het bedrijf vanwege het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen. Gesprekken hierover met TikTok liepen echter op niets uit.

De Consumentenbond en TBYP eisen dat TikTok stopt met onrechtmatig handelen, alle illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijdert en een schadevergoeding betaalt. De geëiste schadevergoeding bestaat allereerst uit 2 miljard euro, zodat elk kind dat gedupeerd is een vast bedrag krijgt:

 • € 1.500 voor elk kind dat jonger was dan 13 toen het de app begon te gebruiken
 • € 1.250 voor elk kind dat 13, 14 of 15 was toen het de app begon te gebruiken
 • € 1.000 voor elk kind dat 16 of 17 was toen het de app begon te gebruiken

Daarnaast eisen TBYP en de Consumentenbond Claimservice dat TikTok de winst die het bedrijf over de rug van Nederlandse kinderen heeft verdiend aan hen betaalt als verdere schadevergoeding. In 2020 maakte ByteDance, het moederbedrijf achter TikTok, wereldwijd 19 miljard dollar winst.

Lees hier het hele persbericht. Je (kind) gratis aanmelden voor de claim kan hier

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op: 31 augustus 2021


TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro voor schending privacy van kinderen 

 • In Nederland schendt TikTok de privacy van tussen de 1.200.000 en 1.600.000 kinderen.
 • Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen dat TikTok stopt met haar onrechtmatig handelen, dat illegaal verkregen persoonsgegevens van kinderen worden vernietigd, en dat TikTok een serieuze schadevergoeding betaalt aan alle kinderen.
 • Ouders kunnen de actie steunen door zich aan te melden via de site van de Consumentenbond.

Donderdag 24 juni 2021.

TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Ook moet het bedrijf verzamelde gegevens verwijderen, en zich voortaan aan de wet houden. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy. Als TikTok niet op de eisen ingaat, dan stapt de Stichting in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter.

Het populaire platform TikTok houdt kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt al jarenlang illegaal gegevens van hen. Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app (zoals waar het kind naar kijkt, hoelang en wat het leuk vindt). Ook stuurt het bedrijf gegevens naar het buitenland zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard.

Gericht adverteren

Naar schatting verzamelde TikTok de afgelopen jaren persoonsgegevens van tussen de 1,2 en 1,6 miljoen kinderen. TikTok gebruikt deze data om miljarden winst te maken via gerichte advertentieverkoop. In 2020 was de omzet van de moedervennootschap van TikTok bijna USD 37 miljard.

Uitbuiting

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘De handelwijze van TikTok is pure uitbuiting. Het bedrijf verdient honderden miljoenen per jaar over de rug van kinderen. En dat terwijl de privacywet juist voorschrijft dat kinderen extra beschermd zouden moeten worden. Maar daar heeft TikTok lak aan. Het verzamelt stiekem toch allerlei privé-gegevens van kinderen en gebruikt die voor advertenties, waar het bakken met geld mee verdient. TikTok heeft kinderen tot een product gemaakt.’

Actie

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen van de ByteDance groep, het bedrijf achter TikTok, dat het stopt met zijn onrechtmatige gedrag. Daarnaast moet het bedrijf de gedupeerde kinderen een schadevergoeding betalen voor de inbreuk op hun rechten. De omvang van de totale schadevergoeding kan oplopen tot ruim € 1,5 miljard.

Aanmelden

De Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy roepen consumenten op om de actie te steunen en zich aan te melden. Dat geldt met name voor ouders van kinderen die in Nederland TikTok of de voorloper van TikTok, musical.ly, hebben gebruikt sinds 25 mei 2018. Aanmelden is gratis.

Lees verder:

Alles over de claim tegen TikTok

English version: TikTok confronted with Dutch legal claim of EUR 1.5 billion for violating children’s privacy in the Netherlands

tiktok logo