TikTok gedagvaard om schending rechten kinderen

Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) en de Consumentenbond Claimservice hebben TikTok voor de rechter gedaagd. Eerder legden de organisaties al een aantal eisen neer bij het bedrijf vanwege het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen. Gesprekken hierover met TikTok liepen echter op niets uit.

De Consumentenbond en TBYP eisen dat TikTok stopt met onrechtmatig handelen, alle illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijdert en een schadevergoeding betaalt. De geëiste schadevergoeding bestaat allereerst uit 2 miljard euro, zodat elk kind dat gedupeerd is een vast bedrag krijgt:

  • € 1.500 voor elk kind dat jonger was dan 13 toen het de app begon te gebruiken
  • € 1.250 voor elk kind dat 13, 14 of 15 was toen het de app begon te gebruiken
  • € 1.000 voor elk kind dat 16 of 17 was toen het de app begon te gebruiken

Daarnaast eisen TBYP en de Consumentenbond Claimservice dat TikTok de winst die het bedrijf over de rug van Nederlandse kinderen heeft verdiend aan het betaalt als verdere schadevergoeding. In 2020 maakte ByteDance, het moederbedrijf achter TikTok, wereldwijd 19 miljard dollar winst.

Lees hier het hele persbericht. Je (kind) gratis aanmelden voor de claim kan hier

Consumentenbond Claimservice, gepubliceerd op: 31 augustus 2021

 

TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro voor schending privacy van kinderen 

  • In Nederland schendt TikTok de privacy van tussen de 1.200.000 en 1.600.000 kinderen.
  • Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen dat TikTok stopt met haar onrechtmatig handelen, dat illegaal verkregen persoonsgegevens van kinderen worden vernietigd, en dat TikTok een serieuze schadevergoeding betaalt aan alle kinderen.
  • Ouders kunnen de actie steunen door zich aan te melden via de site van de Consumentenbond.

Donderdag 24 juni 2021.

TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Ook moet het bedrijf verzamelde gegevens verwijderen, en zich voortaan aan de wet houden. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy. Als TikTok niet op de eisen ingaat, dan stapt de Stichting in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter.

Het populaire platform TikTok houdt kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt al jarenlang illegaal gegevens van hen. Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app (zoals waar het kind naar kijkt, hoelang en wat het leuk vindt). Ook stuurt het bedrijf gegevens naar het buitenland zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard.

Gericht adverteren

Naar schatting verzamelde TikTok de afgelopen jaren persoonsgegevens van tussen de 1,2 en 1,6 miljoen kinderen. TikTok gebruikt deze data om miljarden winst te maken via gerichte advertentieverkoop. In 2020 was de omzet van de moedervennootschap van TikTok bijna USD 37 miljard.

Uitbuiting

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘De handelwijze van TikTok is pure uitbuiting. Het bedrijf verdient honderden miljoenen per jaar over de rug van kinderen. En dat terwijl de privacywet juist voorschrijft dat kinderen extra beschermd zouden moeten worden. Maar daar heeft TikTok lak aan. Het verzamelt stiekem toch allerlei privé-gegevens van kinderen en gebruikt die voor advertenties, waar het bakken met geld mee verdient. TikTok heeft kinderen tot een product gemaakt.’

Actie

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond eisen van de ByteDance groep, het bedrijf achter TikTok, dat het stopt met zijn onrechtmatige gedrag. Daarnaast moet het bedrijf de gedupeerde kinderen een schadevergoeding betalen voor de inbreuk op hun rechten. De omvang van de totale schadevergoeding kan oplopen tot ruim € 1,5 miljard.

Aanmelden

De Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy roepen consumenten op om de actie te steunen en zich aan te melden. Dat geldt met name voor ouders van kinderen die in Nederland TikTok of de voorloper van TikTok, musical.ly, hebben gebruikt sinds 25 mei 2018. Aanmelden is gratis.

Lees verder:

Alles over de claim tegen TikTok

English version: TikTok confronted with Dutch legal claim of EUR 1.5 billion for violating children’s privacy in the Netherlands

tiktok logo