Citroën

Het eigenzinnige Citroën ontwikkelde enkele iconische modellen. Helaas werd de lucht daar niet schoner van. Het merk overtrad jarenlang bewust de emissievoorschriften.

Fabrikant

Stellantis (voorheen Groupe PSA)

Quote

‘Bij elke fase in de levenscyclus van de auto probeert Citroën de milieubelasting van de door het merk geproduceerde auto’s te beperken.’

(bron: citroen.nl)

Aantal geschatte sjoemeldiesels in Nederland

63.000

Wat is het probleem?

Naast Volkswagen bleek ook Citroën de Europese emissiewetgeving bewust te omzeilen. Citroën verkocht zijn diesels als groen en eco-vriendelijk. In werkelijkheid waren de auto’s voorzien van manipulatiesoftware, bedoeld om de typegoedkeuringstests te kunnen doorstaan. De auto’s stoten in normale gebruiksomstandigheden veel meer NOx uit dan wettelijk is toegestaan. 

In Frankrijk werd Citroën in juni 2021, na een strafrechtelijk onderzoek aangeklaagd op grond van misleiding voor het gebruik van verboden manipulatie-instrumenten.

Citroën weigert verantwoordelijkheid te nemen. Tot op de dag van vandaag heeft de fabrikant geen inspanningen gedaan om de dieselauto’s alsnog te laten voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van NOx-uitstoot.

Is jouw Citroën een sjoemeldiesel?

Check je kenteken en meld je aan.