Mercedes-Benz

Het luxe Mercedes-Benz is het oudste automerk ter wereld. De fabrikant zegt op weg te zijn naar een duurzame toekomst, maar overtrad wel jarenlang bewust de emissievoorschriften.

Fabrikant

Mercedes-Benz Group AG (voorheen Daimler AG)

Quote

‘Emissievrije mobiliteit is waar wij ons voor inzetten. Om het klimaat te beschermen en voor schonere lucht te zorgen.’

(bron: mercedes-benz.nl)

Aantal geschatte sjoemeldiesels in Nederland

70.000

Wat is het probleem?

Mercedes-Benz overtreedt sinds 2008 de emissievoorschriften. In september 2019 kreeg de fabrikant hiervoor een boete opgelegd van €870 miljoen door het Duitse Openbaar Ministerie in Stuttgart. 

De Duitse typegoedkeuringsinstantie (KBA) heeft Mercedes-Benz meerdere keren opdracht gegeven maatregelen te nemen om de defecten met betrekking tot de emissiecontrolesystemen te verhelpen. Mercedes-Benz voerde meer dan dertig terugroepacties uit in verband met de emissiecontrolesystemen van de Euro 5- en Euro 6-dieselmodellen.

Op 14 september 2020 trof Daimler een schikking van USD 1,5 miljard met het Amerikaanse ministerie van Justitie en milieutoezichthouder EPA vanwege de fraude met de uitstootwaarden. Gedupeerde dieselrijders ontvangen een schadevergoeding tot 3290 dollar. Mercedes-Benz moet ook de kosten betalen van de gevoerde rechtszaken.

In Europa betaalde Mercedes-Benz nog geen cent schadevergoeding aan gedupeerde automobilisten.

Is jouw Mercedes-Benz een sjoemeldiesel?

Check je kenteken en meld je aan.