Opel

Het Duitse Opel begon ooit als naaimachinefabrikant. Is dat misschien de reden dat de fabrikant jarenlang bewust de emissieregels overtrad?

Fabrikant

Stellantis (voorheen PSA Group)

Quote

‘Wij zullen in al ons handelen voldoen aan alle wettelijke eisen, richtlijnen en normen die voor Opel relevant zijn, op het gebied van energiegebruik en -besparing en de bescherming van het milieu.’

(bron: opel.nl)

Aantal geschatte sjoemeldiesels in Nederland

110.000

Wat is het probleem?

Naast Volkswagen bleek ook Opel de Europese emissiewetgeving bewust te omzeilen. Opel verkocht zijn diesels als groen en eco-vriendelijk. In werkelijkheid waren de auto voorzien van manipulatiesoftware, bedoeld om de typegoedkeuringstests te kunnen doorstaan.

De auto’s stoten onder in normale gebruiksomstandigheden veel meer NOx uit dan wettelijk is toegestaan. De Opel-diesels behoren zelfs tot de meest vervuilende van alle sjoemeldiesels. In Duitsland trof Opel in oktober 2021 een schikking van bijna €65 miljoen met de Duitse justitie.

De Duitse typegoedkeuringsinstantie (KBA) verplichtte Opel in 2018 een terugroepactie te houden. Het bezwaar van Opel tegen deze beslissing werd door de hoogste Duitse bestuursrechter afgewezen.

Tot op de dag van vandaag heeft de fabrikant geen maatregelen genomen om de dieselauto’s alsnog te laten voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van NOx-uitstoot.

Is jouw Opel een sjoemeldiesel?

Check je kenteken en meld je aan.