Google -claim

Google schendt jouw privacy. Claim vergoeding!

Google verdient elk jaar miljarden aan het schenden van jouw privacy. We willen dat Google hiermee stopt en we willen Google dwingen jou te compenseren. We strijden hiervoor samen met de Stichting Bescherming Privacybelangen. Meld je nu gratis aan en claim schadevergoeding.

Wil je weten hoe het precies zit? Lees de veelgestelde vragen.

Wat is er mis

Google schendt elke dag jouw online privacy en volgt stiekem je fysieke locatie. Google verzamelt, analyseert en deelt gegevens over jou met anderen en verdient daar miljarden aan. Zonder dat je daar iets tegen kunt doen. Dit is een inbreuk op jouw privacy.

Onze eisen

Google moet stoppen met het schenden van je privacy en een schadevergoeding betalen. Wij eisen ook dat Google structurele veranderingen doorvoert zodat het niet langer je privacy schendt. Google maakt van jou een product en incasseert jaarlijks miljarden aan advertentieverkoop.

Wat gaan we doen

Wij gaan voor jou het juridische gevecht aan. Je moet weten waar je aan toe bent en controle hebben over de gegevens die je met Google en zijn partners deelt. Meld je nu gratis aan en claim een vergoeding en je privacy terug.

Doe mee met de Google-claim

Meld je hieronder gratis aan. Stichting Bescherming Privacybelangen voert de procedure uit in samenwerking met Consumentenbond.

Goed om te weten

 • Deelname is op basis van ‘no cure no pay’. Afhankelijk van de uitkomst van de Google-claim is de door jou af te dragen vergoeding tussen de 18% en 25% van het voor jou behaalde resultaat. Als er geen resultaat wordt behaald, dan hoef je niets te betalen.
 • Wanneer je meedoet met de Google-claim verwerken de Consumentenbond Claimservice en Stichting Bescherming Privacybelangen je persoonsgegevens om je aanmelding te registreren, je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van de Google-claim en om uitvoering te geven aan de overeenkomst tussen jou en de Stichting om de actie te kunnen voeren.
 • Jouw registratie wordt afgehandeld door Consumentenbond Claimservice. Consumentenbond Claimservice is een samenwerkingsverband tussen de Consumentenbond en ConsumentenClaim.
 • Meer weten over de verwerking van jouw persoonsgegevens? Lees de privacyverklaring van Consumentenbond Claimservice en die van de Stichting.

Een G-mail account of iets 'googlen'?

Maak jij gebruik van diensten als Google Search, Google Chrome, Google Maps, YouTube, Gmail of heb je een Android-telefoon? Als dat zo is, dan heeft Google jouw privacy geschonden. Want Google verwerkt gegevens van jou, zonder dat je dit weet en zonder jouw toestemming. Het gaat onder andere om je locatiegegevens, surfgedrag en appgebruik. Bovendien houdt Google 24 uur per dag je activiteiten bij. Het combineert de gegevens over jou van verschillende Google-producten en -diensten die je gebruikt om een persoonlijk profiel van je te maken. Google gebruikt deze persoonlijke profielen om gerichte advertenties te verkopen.

Privacy is een grondrecht en een voorwaarde om vrij te zijn in wie je bent en wat je doet. Google schendt dit recht. Meld je nu gratis aan en claim een schadevergoeding en je privacy terug.

Tijdlijn

12 september 2023
Google voor de rechter gedaagd
De Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond zetten de volgende stap in hun strijd tegen Google. Het techbedrijf wordt vandaag voor de rechter gedaagd wegens grootschalige privacyschendingen. In de procedure wordt onder andere geëist dat Google stopt met zijn constante surveillance en het delen van persoonsgegevens via online advertentieveilingen en daarnaast schadevergoeding betaalt aan consumenten. Sinds de aankondiging van deze actie op 23 mei 2023 hebben al ruim 82.000 Nederlanders zich aangesloten bij de massaclaim. Lees het nieuwsbericht
12 september 2023
23 mei 2023
Stichting Bescherming Privacybelangen en Consumentenbond binden strijd aan met Google wegens massale privacyschendingen
Techreus Google moet stoppen met het illegaal verzamelen en verwerken van gegevens van Nederlandse consumenten voor eigen commercieel gewin. Ook moet Google gebruikers een schadevergoeding betalen voor zijn langdurige en ongehoorde privacyschendingen. Dat eisen Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond. De Stichting en de Consumentenbond roepen consumenten op zich aan te sluiten bij de juridische actie tegen Google en hun rechten af te dwingen. Lees het hele nieuwsbericht
23 mei 2023
23 mei 2023
Actie gestart: Google schendt jouw online privacy en volgt stiekem je fysieke locatie
Op 23 mei 2023 zijn we gestart met onze massaclaim tegen Google. Meld je gratis aan en claim je schadevergoeding en je privacy terug.
23 mei 2023
Toon volledige tijdlijn

Hoe werkt het?

Wij strijden tegen grote bedrijven die misbruik maken van hun macht. Als jij de dupe wordt van zo’n bedrijf, heb je recht op schadevergoeding. Maar, in je eentje maak je geen schijn van kans. Wij verenigen gedupeerde consumenten en gaan namens hen het juridische gevecht aan. Dat doen we voor deze claim samen met de Stichting Bescherming Privacybelangen. ConsumentenClaim verwerkt de aanmeldingen van alle deelnemers.

1. Meld je aan

Meld je gratis aan voor de Google-claim en zorg dat Google jou niet meer als product gebruikt en je privacy respecteert. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond.

2. We stappen naar de rechter

Stichting Bescherming Privacybelangen stapt in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter om de schendingen van Google te stoppen en een schadevergoeding te eisen. We zetten deze stap als de al verstuurde brief niet tot een overeenstemming leidt.

3. Je krijgt een vergoeding

Als de rechter ons in het gelijk stelt, ontvang je een schadevergoeding. Daarvan krijgt de Stichting een percentage. De Stichting draagt alle ontvangen bedragen af aan de financier van de procedure. Als er geen schadevergoeding komt, betaal je ook niks. No cure, no pay.

Google Teller

Wil je weten hoe intensief Google je volgt? Met de Google Teller, een uitbreiding op browser Firefox, hoor je telkens een geluidje als een website contact legt met Google. Over het web surfend hoor je continu de verklikker afgaan. Het bewijs dat Google je overal kan volgen.

Veelgestelde vragen

Google is het meest dominante databedrijf ter wereld. Het verzamelt en verwerkt enorme hoeveelheden persoonsgegevens via zijn overal aanwezige producten en diensten, zoals Google Search, Google Chrome, Gmail, YouTube, Google Maps en Androidtelefoons, om daarmee winst te maken. Daarbij gaat het onder andere om gegevens over de locatie en online activiteiten, zelfs wanneer gebruikers de instellingen zodanig hebben aangepast dat daaruit blijkt dat zij deze informatie niet willen delen.  Google verzamelt gegevens op een manier waarbij echte toestemming van gebruikers onmogelijk is.

Daarnaast gebruikt Google gebruikt zogenoemde ‘dark patterns’: ontwerptechnieken waarmee Google gebruikers manipuleert tot acties die een negatief effect hebben op hun privacy, zoals het onbewust toegang geven tot bepaalde persoonsgegevens.

Google voegt de verzamelde gegevens samen en maakt daarmee diepgaande profielen van de levens van consumenten,  en creëert hiermee producten en diensten de het verkoopt aan andere partijen.

Ook geeft Google  persoonsgegevens in strijd met de privacywetgeving (AVG) door aan landen buiten Europa, waardoor Nederlandse consumenten worden blootgesteld aan het risico van surveillance door buitenlandse overheden.

Deze praktijken schenden jouw fundamentele recht op privacy en zijn in strijd met de Nederlandse en Europese privacy- en consumentenwetgeving.

Ten behoeve van zijn advertentieverkoop buit Google gegevens van zijn gebruikers uit ten koste van hun privacy. In 2022 behaalde Google circa 224 miljard dollar aan advertentie-inkomsten.

Google ‘misbruikt’ jouw persoonlijke gegevens door deze te verkrijgen door misleiding en door informatie achter te houden over wat het daarmee doet. Hierdoor krijg jij geen kans enige controle over Google’s praktijken en het gebruik van jouw gegevens uit te oefenen, laat staan dat jij daar toestemming voor kan geven. Het kan daarbij gaan om zeer gevoelige informatie die extra wettelijke bescherming geniet onder de privacywetgeving, bijvoorbeeld over je gezondheid, geloof of seksuele voorkeur.

Google combineert de verzamelde persoonsgegevens en maakt diepgaande profielen van de levens van consumenten, en creëert hiermee producten en diensten die het verkoopt aan derden voor advertentiedoeleinden (ook buiten Nederland). Google incasseert hiervoor jaarlijks miljarden aan winst.

Vaak houden ook deze andere partijen zich niet aan de privacyregels als ze gegevens over jou, die ze ontvangen van Google, verwerken, koppelen en gebruiken. Dit gebeurt op grote schaal en vaak in complexe en ondoorzichtige systemen. Door Google krijgen andere partijen dus gegevens over jou zonder dat je dat weet. Hierdoor kan je je privacy rechten niet afdwingen. Je verliest de regie en zo je zeggenschap over en autonomie van je eigen gegevens.

Dit gaat ten koste van je privacy, keuzevrijheid en je mogelijkheid om je persoonsgegevens te controleren. Hiermee schendt Google de wet en wordt jij benadeeld. Daarnaast zijn persoonsgegevens geld waard. Doordat Google gegevens over jou deelt met derden, daalt de waarde van jouw gegevens. Google plukt de vruchten van een exclusief recht dat aan jou toebehoort. Ook daardoor lijd jij schade.

Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond eisen dat Google schadevergoeding betaalt aan alle benadeelden. Daarnaast eisen we dat Google zijn praktijken fundamenteel verandert, zodat het stopt met het schenden van de rechten van zijn gebruikers en niet langer in strijd handelt met de wet.

Hiervoor zal Google onder meer:

 • zijn digitale infrastructuur drastisch moeten wijzigen door effectieve privacy by design toe te passen. Dit betekent dat specifieke technische en organisatorische maatregelen moeten worden doorgevoerd in Google’s systemen zodat de verwerking van persoonsgegevens van gebruikers tot het strikt noodzakelijke wordt beperkt en ook voor het overige wordt voldaan aan de toepasselijke regelgeving waardoor de illegale surveillance ophoudt;
 • moeten stoppen met gebruikers te misleiden en hen moeten informeren over welke gegevens Google precies verzamelt, wat Google daarmee allemaal doet, met welke partijen Google die informatie allemaal deelt en wat die partijen daarmee vervolgens doen;
 • op zoek moeten naar een rechtmatige grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens. Toestemming van gebruikers voor Google’s huidige praktijken, inclusief voor de commerciële exploitatie daarvan, vindt feitelijk niet plaats. Gebruikers kunnen immers onmogelijk bevatten wat Google doet met hun gegevens. Tegelijkertijd hebben zij vanwege Google’s dominante positie vrijwel geen andere keuze dan gebruik te maken van Google’s overal aanwezige producten en diensten; en
 • moeten stoppen met het doorsturen van persoonsgegevens van gebruikers naar de VS.

Meer informatie over de eisen van de actie kun je ook vinden op de website van de Stichting

Je meldt je gratis aan via het formulier op de website van Consumentenbond Claimservice. Door je aanmelding, steun je de actie, kan je een schadevergoeding eisen, kom je op voor je rechten en laat je je stem horen tegen Google. Je kunt je aanmelden vanaf 16 jaar. Bent je nog geen 18 jaar? Vraag dan je ouders/verzorgers om toestemming voordat je je aanmeldt.

Na je aanmelding krijg je een e-mail ter verificatie en wordt je gevraagd een deelnemersovereenkomst in te vullen om je deelname aan de Google-claim te bevestigen. Je doet dit in ‘Mijn dossier’ via de website van Consumentenbond Claimservice.

Geen vergoeding, geen betaling

Bij deelname aan de claim geldt het ‘no cure, no pay’ – principe. Dat betekent dat jij nu niets hoeft te betalen. De financier krijgt een percentage van de vergoeding als de claim tot een goed einde is gebracht. Als een positief resultaat wordt behaald door een schikking of een positieve uitspraak, en voor jou een schadevergoeding wordt toegewezen, dan wordt van dat bedrag maximaal 25% ingehouden.

Als er geen schikking of positieve uitspraak komt, krijgt de financier niets en moet hij de kosten dragen. Jij hoeft in dat geval niets te betalen.

No cure, no pay verder uitgelegd op de website van de Stichting

Als je van gedachten verandert

Je kunt je afmelden door een e-mail te sturen naar vragen@claimservice.nl. We vragen je om ‘Opzeggen overeenkomst Google’ in het onderwerp op te nemen. Je hoeft geen reden voor je afmelding op te geven.

Meld jij je binnen 60 dagen af, dan heeft dat geen financiële gevolgen. Als je je meer dan 60 dagen na je aanmelding afmeldt, dan ben je een deel van de overeengekomen ‘no cure, no pay’- vergoeding verschuldigd, maar alleen als er uiteindelijk een vergoeding wordt toegewezen. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden in jouw deelnemersovereenkomst. Deze vind je in je digitale dossier. Meer informatie hierover kun je ook bekijken op de website van de Stichting

Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond eisen schadevergoeding voor alle consumenten die op enig moment na 1 maart 2012 producten of diensten van Google hebben gebruikt en in Nederland woonden.

Voorbeelden van Google-producten en diensten zijn:

 • Een Google-account
 • Gmail
 • Een smartphone met Android besturingssysteem
 • Google-search
 • YouTube
 • Google Maps
 • Google Chrome
 • Google Drive
 • Google Docs
 • Google Translate
 • Google Play
 • Google Photos
 • Een Google Chromebook
 • Een Google Nest
 • Een Fitbit

Je moet minimaal 16 jaar zijn om je aan te melden. Ben je nog geen 18 jaar? Vraag dan je ouders/verzorgers om toestemming voor je je aanmeldt.

Er is geen garantie dat het Stichting Bescherming Privacybelangen lukt om schadevergoeding te krijgen van Google en evenmin valt te zeggen hoeveel dat wordt. We vinden dat Google met een regeling moet komen die voldoende compensatie biedt voor wat het bedrijf fout heeft gedaan en moet stoppen met het privacy-schendende gedrag. Zo nodig zullen we onze eisen via de rechter afdwingen.

Collectieve procedures als deze kunnen wel een aantal jaar in beslag nemen.

De Consumentenbond trekt in de zaak tegen Google samen op met de Stichting Bescherming Privacybelangen

De Stichting behartigt de belangen van in Nederland wonende gebruikers van Google’s producten en diensten die benadeeld zijn door Google’s privacyschendingen. De Stichting heeft contact opgenomen met Google om te kijken of een passende regeling voor alle Nederlandse gebruikers kan worden getroffen. Lukt dat niet, dan zal de Stichting  een (collectieve) juridische procedure tegen Google starten.

De Stichting wordt bijgestaan door advocatenkantoren Lemstra Van der Korst N.V. en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V.. Zij zullen de rechtszaak in Nederland voeren. 

De actie wordt ondersteund door financier Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, LLP.

Consumentenbond Claimservice, een samenwerkingsverband tussen de Consumentenbond en ConsumentenClaim, verwerkt de aanmeldingen van de deelnemers.

De Consumentenbond werkt samen met Stichting Bescherming Privacybelangen in deze actie tegen Google. De Consumentenbond zorgt voor de werving van de deelnemers. Lieff Cabraser Heimann & Bernstein financiert de kosten die de Consumentenbond maakt voor het werven van deelnemers en de daaraan verbonden inspanningen.

Consumentenbond en massaclaims

In massaschadezaken werkt de Consumentenbond altijd samen met deskundige partijen, zoals advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in massaclaims en met procesfinanciers. In 2018 is de Consumentenbond met ConsumentenClaim een samenwerkingsverband aangegaan: Consumentenbond Claimservice. Voor deze actie tegen Google verwerkt Consumentenbond Claimservice de aanmeldingen. 

Google -claim

Google schendt jouw privacy. Claim vergoeding!

Google verdient elk jaar miljarden aan het schenden van jouw privacy. We willen dat Google hiermee stopt en we willen Google dwingen jou te compenseren. We strijden hiervoor samen met de Stichting Bescherming Privacybelangen. Meld je nu gratis aan en claim schadevergoeding.

Wil je weten hoe het precies zit? Lees de veelgestelde vragen.

Wat is er mis

Google schendt elke dag jouw online privacy en volgt stiekem je fysieke locatie. Google verzamelt, analyseert en deelt gegevens over jou met anderen en verdient daar miljarden aan. Zonder dat je daar iets tegen kunt doen. Dit is een inbreuk op jouw privacy.

Onze eisen

Google moet stoppen met het schenden van je privacy en een schadevergoeding betalen. Wij eisen ook dat Google structurele veranderingen doorvoert zodat het niet langer je privacy schendt. Google maakt van jou een product en incasseert jaarlijks miljarden aan advertentieverkoop.

Wat gaan we doen

Wij gaan voor jou het juridische gevecht aan. Je moet weten waar je aan toe bent en controle hebben over de gegevens die je met Google en zijn partners deelt. Meld je nu gratis aan en claim een vergoeding en je privacy terug.

Doe mee met de Google-claim

Meld je hieronder gratis aan. Stichting Bescherming Privacybelangen voert de procedure uit in samenwerking met Consumentenbond.

Goed om te weten

 • Deelname is op basis van ‘no cure no pay’. Afhankelijk van de uitkomst van de Google-claim is de door jou af te dragen vergoeding tussen de 18% en 25% van het voor jou behaalde resultaat. Als er geen resultaat wordt behaald, dan hoef je niets te betalen.
 • Wanneer je meedoet met de Google-claim verwerken de Consumentenbond Claimservice en Stichting Bescherming Privacybelangen je persoonsgegevens om je aanmelding te registreren, je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van de Google-claim en om uitvoering te geven aan de overeenkomst tussen jou en de Stichting om de actie te kunnen voeren.
 • Jouw registratie wordt afgehandeld door Consumentenbond Claimservice. Consumentenbond Claimservice is een samenwerkingsverband tussen de Consumentenbond en ConsumentenClaim.
 • Meer weten over de verwerking van jouw persoonsgegevens? Lees de privacyverklaring van Consumentenbond Claimservice en die van de Stichting.

Een G-mail account of iets 'googlen'?

Maak jij gebruik van diensten als Google Search, Google Chrome, Google Maps, YouTube, Gmail of heb je een Android-telefoon? Als dat zo is, dan heeft Google jouw privacy geschonden. Want Google verwerkt gegevens van jou, zonder dat je dit weet en zonder jouw toestemming. Het gaat onder andere om je locatiegegevens, surfgedrag en appgebruik. Bovendien houdt Google 24 uur per dag je activiteiten bij. Het combineert de gegevens over jou van verschillende Google-producten en -diensten die je gebruikt om een persoonlijk profiel van je te maken. Google gebruikt deze persoonlijke profielen om gerichte advertenties te verkopen.

Privacy is een grondrecht en een voorwaarde om vrij te zijn in wie je bent en wat je doet. Google schendt dit recht. Meld je nu gratis aan en claim een schadevergoeding en je privacy terug.

Tijdlijn

12 september 2023
Google voor de rechter gedaagd
De Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond zetten de volgende stap in hun strijd tegen Google. Het techbedrijf wordt vandaag voor de rechter gedaagd wegens grootschalige privacyschendingen. In de procedure wordt onder andere geëist dat Google stopt met zijn constante surveillance en het delen van persoonsgegevens via online advertentieveilingen en daarnaast schadevergoeding betaalt aan consumenten. Sinds de aankondiging van deze actie op 23 mei 2023 hebben al ruim 82.000 Nederlanders zich aangesloten bij de massaclaim. Lees het nieuwsbericht
12 september 2023
23 mei 2023
Stichting Bescherming Privacybelangen en Consumentenbond binden strijd aan met Google wegens massale privacyschendingen
Techreus Google moet stoppen met het illegaal verzamelen en verwerken van gegevens van Nederlandse consumenten voor eigen commercieel gewin. Ook moet Google gebruikers een schadevergoeding betalen voor zijn langdurige en ongehoorde privacyschendingen. Dat eisen Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond. De Stichting en de Consumentenbond roepen consumenten op zich aan te sluiten bij de juridische actie tegen Google en hun rechten af te dwingen. Lees het hele nieuwsbericht
23 mei 2023
23 mei 2023
Actie gestart: Google schendt jouw online privacy en volgt stiekem je fysieke locatie
Op 23 mei 2023 zijn we gestart met onze massaclaim tegen Google. Meld je gratis aan en claim je schadevergoeding en je privacy terug.
23 mei 2023
Toon volledige tijdlijn

Hoe werkt het?

Wij strijden tegen grote bedrijven die misbruik maken van hun macht. Als jij de dupe wordt van zo’n bedrijf, heb je recht op schadevergoeding. Maar, in je eentje maak je geen schijn van kans. Wij verenigen gedupeerde consumenten en gaan namens hen het juridische gevecht aan. Dat doen we voor deze claim samen met de Stichting Bescherming Privacybelangen. ConsumentenClaim verwerkt de aanmeldingen van alle deelnemers.

1. Meld je aan

Meld je gratis aan voor de Google-claim en zorg dat Google jou niet meer als product gebruikt en je privacy respecteert. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond.

2. We stappen naar de rechter

Stichting Bescherming Privacybelangen stapt in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter om de schendingen van Google te stoppen en een schadevergoeding te eisen. We zetten deze stap als de al verstuurde brief niet tot een overeenstemming leidt.

3. Je krijgt een vergoeding

Als de rechter ons in het gelijk stelt, ontvang je een schadevergoeding. Daarvan krijgt de Stichting een percentage. De Stichting draagt alle ontvangen bedragen af aan de financier van de procedure. Als er geen schadevergoeding komt, betaal je ook niks. No cure, no pay.

Google Teller

Wil je weten hoe intensief Google je volgt? Met de Google Teller, een uitbreiding op browser Firefox, hoor je telkens een geluidje als een website contact legt met Google. Over het web surfend hoor je continu de verklikker afgaan. Het bewijs dat Google je overal kan volgen.

Veelgestelde vragen

Google is het meest dominante databedrijf ter wereld. Het verzamelt en verwerkt enorme hoeveelheden persoonsgegevens via zijn overal aanwezige producten en diensten, zoals Google Search, Google Chrome, Gmail, YouTube, Google Maps en Androidtelefoons, om daarmee winst te maken. Daarbij gaat het onder andere om gegevens over de locatie en online activiteiten, zelfs wanneer gebruikers de instellingen zodanig hebben aangepast dat daaruit blijkt dat zij deze informatie niet willen delen.  Google verzamelt gegevens op een manier waarbij echte toestemming van gebruikers onmogelijk is.

Daarnaast gebruikt Google gebruikt zogenoemde ‘dark patterns’: ontwerptechnieken waarmee Google gebruikers manipuleert tot acties die een negatief effect hebben op hun privacy, zoals het onbewust toegang geven tot bepaalde persoonsgegevens.

Google voegt de verzamelde gegevens samen en maakt daarmee diepgaande profielen van de levens van consumenten,  en creëert hiermee producten en diensten de het verkoopt aan andere partijen.

Ook geeft Google  persoonsgegevens in strijd met de privacywetgeving (AVG) door aan landen buiten Europa, waardoor Nederlandse consumenten worden blootgesteld aan het risico van surveillance door buitenlandse overheden.

Deze praktijken schenden jouw fundamentele recht op privacy en zijn in strijd met de Nederlandse en Europese privacy- en consumentenwetgeving.

Ten behoeve van zijn advertentieverkoop buit Google gegevens van zijn gebruikers uit ten koste van hun privacy. In 2022 behaalde Google circa 224 miljard dollar aan advertentie-inkomsten.

Google ‘misbruikt’ jouw persoonlijke gegevens door deze te verkrijgen door misleiding en door informatie achter te houden over wat het daarmee doet. Hierdoor krijg jij geen kans enige controle over Google’s praktijken en het gebruik van jouw gegevens uit te oefenen, laat staan dat jij daar toestemming voor kan geven. Het kan daarbij gaan om zeer gevoelige informatie die extra wettelijke bescherming geniet onder de privacywetgeving, bijvoorbeeld over je gezondheid, geloof of seksuele voorkeur.

Google combineert de verzamelde persoonsgegevens en maakt diepgaande profielen van de levens van consumenten, en creëert hiermee producten en diensten die het verkoopt aan derden voor advertentiedoeleinden (ook buiten Nederland). Google incasseert hiervoor jaarlijks miljarden aan winst.

Vaak houden ook deze andere partijen zich niet aan de privacyregels als ze gegevens over jou, die ze ontvangen van Google, verwerken, koppelen en gebruiken. Dit gebeurt op grote schaal en vaak in complexe en ondoorzichtige systemen. Door Google krijgen andere partijen dus gegevens over jou zonder dat je dat weet. Hierdoor kan je je privacy rechten niet afdwingen. Je verliest de regie en zo je zeggenschap over en autonomie van je eigen gegevens.

Dit gaat ten koste van je privacy, keuzevrijheid en je mogelijkheid om je persoonsgegevens te controleren. Hiermee schendt Google de wet en wordt jij benadeeld. Daarnaast zijn persoonsgegevens geld waard. Doordat Google gegevens over jou deelt met derden, daalt de waarde van jouw gegevens. Google plukt de vruchten van een exclusief recht dat aan jou toebehoort. Ook daardoor lijd jij schade.

Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond eisen dat Google schadevergoeding betaalt aan alle benadeelden. Daarnaast eisen we dat Google zijn praktijken fundamenteel verandert, zodat het stopt met het schenden van de rechten van zijn gebruikers en niet langer in strijd handelt met de wet.

Hiervoor zal Google onder meer:

 • zijn digitale infrastructuur drastisch moeten wijzigen door effectieve privacy by design toe te passen. Dit betekent dat specifieke technische en organisatorische maatregelen moeten worden doorgevoerd in Google’s systemen zodat de verwerking van persoonsgegevens van gebruikers tot het strikt noodzakelijke wordt beperkt en ook voor het overige wordt voldaan aan de toepasselijke regelgeving waardoor de illegale surveillance ophoudt;
 • moeten stoppen met gebruikers te misleiden en hen moeten informeren over welke gegevens Google precies verzamelt, wat Google daarmee allemaal doet, met welke partijen Google die informatie allemaal deelt en wat die partijen daarmee vervolgens doen;
 • op zoek moeten naar een rechtmatige grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens. Toestemming van gebruikers voor Google’s huidige praktijken, inclusief voor de commerciële exploitatie daarvan, vindt feitelijk niet plaats. Gebruikers kunnen immers onmogelijk bevatten wat Google doet met hun gegevens. Tegelijkertijd hebben zij vanwege Google’s dominante positie vrijwel geen andere keuze dan gebruik te maken van Google’s overal aanwezige producten en diensten; en
 • moeten stoppen met het doorsturen van persoonsgegevens van gebruikers naar de VS.

Meer informatie over de eisen van de actie kun je ook vinden op de website van de Stichting

Je meldt je gratis aan via het formulier op de website van Consumentenbond Claimservice. Door je aanmelding, steun je de actie, kan je een schadevergoeding eisen, kom je op voor je rechten en laat je je stem horen tegen Google. Je kunt je aanmelden vanaf 16 jaar. Bent je nog geen 18 jaar? Vraag dan je ouders/verzorgers om toestemming voordat je je aanmeldt.

Na je aanmelding krijg je een e-mail ter verificatie en wordt je gevraagd een deelnemersovereenkomst in te vullen om je deelname aan de Google-claim te bevestigen. Je doet dit in ‘Mijn dossier’ via de website van Consumentenbond Claimservice.

Geen vergoeding, geen betaling

Bij deelname aan de claim geldt het ‘no cure, no pay’ – principe. Dat betekent dat jij nu niets hoeft te betalen. De financier krijgt een percentage van de vergoeding als de claim tot een goed einde is gebracht. Als een positief resultaat wordt behaald door een schikking of een positieve uitspraak, en voor jou een schadevergoeding wordt toegewezen, dan wordt van dat bedrag maximaal 25% ingehouden.

Als er geen schikking of positieve uitspraak komt, krijgt de financier niets en moet hij de kosten dragen. Jij hoeft in dat geval niets te betalen.

No cure, no pay verder uitgelegd op de website van de Stichting

Als je van gedachten verandert

Je kunt je afmelden door een e-mail te sturen naar vragen@claimservice.nl. We vragen je om ‘Opzeggen overeenkomst Google’ in het onderwerp op te nemen. Je hoeft geen reden voor je afmelding op te geven.

Meld jij je binnen 60 dagen af, dan heeft dat geen financiële gevolgen. Als je je meer dan 60 dagen na je aanmelding afmeldt, dan ben je een deel van de overeengekomen ‘no cure, no pay’- vergoeding verschuldigd, maar alleen als er uiteindelijk een vergoeding wordt toegewezen. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden in jouw deelnemersovereenkomst. Deze vind je in je digitale dossier. Meer informatie hierover kun je ook bekijken op de website van de Stichting

Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond eisen schadevergoeding voor alle consumenten die op enig moment na 1 maart 2012 producten of diensten van Google hebben gebruikt en in Nederland woonden.

Voorbeelden van Google-producten en diensten zijn:

 • Een Google-account
 • Gmail
 • Een smartphone met Android besturingssysteem
 • Google-search
 • YouTube
 • Google Maps
 • Google Chrome
 • Google Drive
 • Google Docs
 • Google Translate
 • Google Play
 • Google Photos
 • Een Google Chromebook
 • Een Google Nest
 • Een Fitbit

Je moet minimaal 16 jaar zijn om je aan te melden. Ben je nog geen 18 jaar? Vraag dan je ouders/verzorgers om toestemming voor je je aanmeldt.

Er is geen garantie dat het Stichting Bescherming Privacybelangen lukt om schadevergoeding te krijgen van Google en evenmin valt te zeggen hoeveel dat wordt. We vinden dat Google met een regeling moet komen die voldoende compensatie biedt voor wat het bedrijf fout heeft gedaan en moet stoppen met het privacy-schendende gedrag. Zo nodig zullen we onze eisen via de rechter afdwingen.

Collectieve procedures als deze kunnen wel een aantal jaar in beslag nemen.

De Consumentenbond trekt in de zaak tegen Google samen op met de Stichting Bescherming Privacybelangen

De Stichting behartigt de belangen van in Nederland wonende gebruikers van Google’s producten en diensten die benadeeld zijn door Google’s privacyschendingen. De Stichting heeft contact opgenomen met Google om te kijken of een passende regeling voor alle Nederlandse gebruikers kan worden getroffen. Lukt dat niet, dan zal de Stichting  een (collectieve) juridische procedure tegen Google starten.

De Stichting wordt bijgestaan door advocatenkantoren Lemstra Van der Korst N.V. en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V.. Zij zullen de rechtszaak in Nederland voeren. 

De actie wordt ondersteund door financier Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, LLP.

Consumentenbond Claimservice, een samenwerkingsverband tussen de Consumentenbond en ConsumentenClaim, verwerkt de aanmeldingen van de deelnemers.

De Consumentenbond werkt samen met Stichting Bescherming Privacybelangen in deze actie tegen Google. De Consumentenbond zorgt voor de werving van de deelnemers. Lieff Cabraser Heimann & Bernstein financiert de kosten die de Consumentenbond maakt voor het werven van deelnemers en de daaraan verbonden inspanningen.

Consumentenbond en massaclaims

In massaschadezaken werkt de Consumentenbond altijd samen met deskundige partijen, zoals advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in massaclaims en met procesfinanciers. In 2018 is de Consumentenbond met ConsumentenClaim een samenwerkingsverband aangegaan: Consumentenbond Claimservice. Voor deze actie tegen Google verwerkt Consumentenbond Claimservice de aanmeldingen.