Lees hieronder het persbericht van de Consumentenbond.

Persbericht: Consumentenbond bemiddelt bij schadevergoeding CBR

De Consumentenbond gaat automobilisten helpen bij het krijgen van een schadevergoeding van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Overige kosten

Consumenten kunnen van het CBR een vergoeding krijgen voor de extra kosten. Op de website van het CBR staat een lijst van kosten die daarvoor in aanmerking komen. Maar volgens de Consumentenbond is die lijst incompleet. Extra uitgaven voor bijvoorbeeld het aanpassen van een vakantie of het bezorgen van spullen staan er niet op. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Tijdens gesprekken die we voerden met het CBR hierover sprak men nog over een categorie ‘overige kosten’, maar die zien we niet terug op de site’.

Compensatie

Consumenten die bij het CBR geen vergoeding krijgen of deze te laag vinden, kunnen terecht op de website van Consumentenbond Claimservice. Daar kunnen ze snel en laagdrempelig hun kosten in kaart brengen en een compensatieverzoek opstellen. De Consumentenbond treedt vervolgens op als bemiddelaar en legt de compensatieverzoeken voor aan het CBR. Molenaar: ‘Wij rekenen erop dat het CBR gedupeerden in redelijkheid tegemoet komt.’ De bemiddeling is voor leden en niet-leden gratis.

Grote achterstanden

Het CBR kampt met grote en structurele achterstanden bij het verlengen van rijbewijzen. Hierbij worden de wettelijke termijnen voor het beoordelen van de gezondheid van automobilisten ruimschoots overschreden. Sinds 1 december 2019 kunnen automobilisten dankzij een tijdelijke verlenging van verlopen rijbewijzen in Nederland weer de weg op.

De Consumentenbond vraagt het CBR toch om de achterstanden zo snel mogelijk weg te werken. Er gelden namelijk nog steeds beperkingen. Zo mogen gedupeerden in het buitenland nog steeds de weg niet op.

Gepubliceerd op 20 januari 2020